Foto: AFP/Scanpix
Vairāki Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji, tostarp slavenie amerikāņi Lebrons Džeimss un Kobe Braients, nosodījuši ideju, ka olimpiskajā basketbola turnīrā nākotnē drīkstētu piedalīties vien U-23 izlases.

"Tā ir muļķīga ideja. Patiesībā tā ir stulba ideja," basketbolistu domas raksturoja Braients. "Par piedalīšanos olimpiskajās spēlēs vajadzētu lemt pašiem spēlētājiem. Olimpiādē savi spēki jāparāda labākajiem sportistiem."

NBA komisārs Deivids Sterns izteicies, ka U-23 modelis, kas jau tiek izmantots olimpiskajā futbola turnīrā, būtu piemērots arī basketbolam. Sterns norādīja, ka NBA klubu īpašnieki nelabprāt maksā miljonus dolāru spēlētājiem, kuri riskē gūt traumas Olimpiādē.

"Ja kluba vadība uztraucas par spēlētāja veselības stāvokli, viņiem vajadzētu par to runāt ar pašu basketbolistu, kuram arī jāpieņem lēmums par piedalīšanos Olimpiādē," uzsvēra 34 gadus vecais Braients, kurš atklājis, ka Londonas Olimpiāde varētu būt viņa pēdējā.

ASV talantīgie basketbolisti nākamreiz sacentīsies 2014.gadā Barselonā notiekošajā pasaules čempionātā. Ja amerikāņi neizcīnīs uzvaru šajās sacensībās, tad 2015.gadā viņiem nāksies startēt arī Amerikas kontinenta atlases sacensībās, lai kvalificētos dalībai 2016.gada Riodežaneiro Olimpiādē.

"Nav nozīmes, cik sportistam gadu, ja viņš vēlas spēlēt, šādai iespējai jābūt," uzsvēra NBA zvaigzne Karmelo Entonijs.

Ja tiks pieņemts lēmums par U-23 izlašu startu, tad komandai nedrīkstēs palīdzēt viens no NBA labākajiem basketbolistiem Kevins Durants.

"Man nepatiktu šāda kārtība. Labprāt spēlētu Barselonā un Brazīlijā," atklāja Durants. "Šobrīd man ir 23 gadi, un vēlāk komandas sastāvā mani nevarētu iekļaut, tāpēc ļoti ceru, ka līdzšinējā sistēma nemainīsies."

20 gadus pēc tam, kad ASV sapņu komanda ar Maiklu Džordanu un Maģisko Džonsonu sastāvā sportam piešķīra globālu profilu, lielākā daļa NBA mērķu tika sasniegti, pateicoties spēlētājiem, kuri nav amerikāņi.

Savukārt Dalasas "Mavericks" kluba īpašnieks Marks Kubans, kura vadītajai komandai 2010./2011.gada sezonā, pateicoties izcilai vācieša Dirka Novicka spēlei, izdevās kļūt par labāko NBA komandu, savā blogā paudis neapmierinātību ar līdzšinējo sistēmu.

"Mana nostāja par Olimpiādi un NBA spēlētājiem nav mainījusies kopš brīža, kad pirms astoņiem gadiem pirmo reizi par to rakstīju, - tas ir stulbi un nekas nav kļuvis saprātīgāks," izteicās Kubans.

Tomēr ASV basketbola oficiālās personas norādījušas, ka spēlētāju neapmierinātība ir saprotama un, lai gan izmaiņas ir iespējamas, tomēr vēl joprojām notiek sarunas, kā arī tiek apskatīti jaunās kārtības pozitīvie un negatīvie aspekti.

Jau ziņots, ka ASV olimpiskā izlase basketbola turnīra pirmajā mačā svētdien ar rezultātu 98:71 uzvarēja Franciju. Šīs komandas sacenšas A apakšgrupā, kurā vēl spēlē Nigērijas, Tunisijas, Lietuvas un Argentīnas valstsvienības.

Pēc viena apļa turnīra ceturtdaļfinālā iekļūs katras grupas četras labākās komandas.

Londonas olimpiskās spēles ilgs līdz 12.augustam. Četrgades prestižākajā sporta pasākumā aptuveni 10 500 sportisti sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!