Foto: EPA/Scanpix/LETA
ASV vīriešu basketbola izlase sestdien zaudēja pirmo ceturtdaļu Tokijas olimpisko spēļu apakšgrupas spēlē pret Čehijas valstsvienību, bet mačā uzvarēja ar graujošu pārsvaru.

ASV basketbolisti svinēja uzvaru ar rezultātu 119:84 (18:25, 29:18, 35:17, 37:24), nodrošinot otro vietu apakšgrupā. Savukārt čehi, piekāpjoties ar milzīgu deficītu, atvadījās no iespējas iekļūt ceturtdaļfinālā kā viena no divām labākajām trešās vietas īpašniecēm.

Amerikāņu trenerim Gregam Popovičam jau pēc nepilnām divām minūtēm nācās ņemt minūtes pārtraukumu, jo čehi bija vadībā ar rezultātu 2:9. Tas gan neapturēja viņu rezultativitāti, naturalizētajam Bleikam Šilbam ar jau 11. punktu spēlē panākot rezultātu 7:17.

Čehijas izlase kādu laiku spēja uzturēt izcilu metienu precizitāti, tomēr ASV basketbolisti sakārtoja savas vienības uzbrukumu, otrās ceturtdaļas vidū izvirzoties vadībā. Puslaika pārtraukumā Čehijas izlasei bija vēl tikai četru punktu deficīts.

Tomēr otrajā puslaikā ASV basketbolisti pamazām atrāvās. Galvenais panākumu cēlonis bija lieliska tālmetienu realizācija, amerikāņiem trāpot 20 no 42 tālmetieniem. Neapturams bija Džeisons Teitams, kurš puslaikā izcēlās ar 21 punktu, vairākus no tiem sakrājot ar metieniem palēcienā.

Uzvarētāju rindās 27 punktus guva Teitams, bet ar 23 punktiem un astoņām bumbām zem groziem piebalsoja Kevins Durants. Viņš olimpiskajās spēlēs kopā guvis 339 punktus, šajā mačā apsteidzot līdzšinējo ASV izlases rekordistu Karmelo Entoniju (336 punkti).

Čehijas vienības labā 17 punktus sakrāja Šilbs, ar 15 punktiem atzīmējās Ondržejs Balvins, bet 12 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles Tomasam Satoranskim.

Dienas pirmajā spēlē A apakšgrupā ar 79:62 (22:17, 24:10, 16:20, 17:15) uzvarēja Francijas izlase, kas pārspēja Irānas basketbolistus. Francija trešo uzvaru trīs mačos guva ar sabalansētu spēlētāju sniegumu, 16 punktus gūstot Tomasam Ertelam, bet vēl četriem basketbolistiem sakrājot vismaz deviņus punktus. Irānas vienības labā 18 punktus un 12 atlēkušās bumbas guva Hameds Hadadi, kurš 36 gadu vecumā, iespējams, aizvadīja pēdējo spēli olimpiskajās spēlēs.

Uzvaru apakšgrupā jau iepriekš bija nodrošinājusi Francijas izlase (3-0), otro vietu ieņēma ASV basketbolisti (2-1), trešajā vietā palika Čehija (1-2), bet olimpiskās spēles noslēgušās Irānai (0-3).

ASV valstsvienība ar šo panākumu praktiski garantējusi, ka tā kā otrās vietas īpašniece ar labāko punktu starpību (+82) būs ceturtā izsētā komanda ceturtdaļfinālā. Amerikāņi ceturtdaļfinālā spēlēs pret B apakšgrupā otrajā vietā esošo Itāliju vai gaidāmo C apakšgrupas līderu Spānijas un Slovēnijas spēles zaudētāju. To paredz noteikums, ka izsētā komanda, kas neuzvar savā grupā, nevar tikt ielozēta pret trešajā vietā grupā palikušu vienību.

Itālija otro vietu B apakšgrupā nodrošināja, ar rezultātu 80:71 (29:17, 11:22, 16:24, 24:8) pieveicot Nigērijas basketbolistus.

Nigērijas izlase ceturtās ceturtdaļas ievadā pēc pretinieka tehniskās piezīmes panāca vadību 56:64. Taču tam sekoja septiņu minūšu ilgs "sausuma" periods, kura laikā Itālijas valstsvienība atguva vadību.

Jautājumi par spēles uzvarētāju kļuva lieki, kad 29 sekundes pirms spēles beigām nodrošināja Simone Fontekio ar tālmetienu panāca rezultātu 76:69. Uzvarētāju labā 15 punktus guva Nikolo Melli, bet ar 14 punktiem izcēlās Niko Manjons. Sāpes ceļgalā liedza pienācīgu maču aizvadīt izlases līderim Danilo Galināri, kurš astoņu minūšu laikā atzīmējās ar trim punktiem.

Nigērijas izlases rindās 22 punktus guva Čimezie Metu, kurš savāca desmit atlēkušās bumbas, bet ar 20 punktiem izcēlās Džordans Vora. Vienai no vadošajām Āfrikas valstsvienībām, kura uz čempionātu pulcēja astoņus Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājus un pārbaudes spēlē pieveica ASV izlasi, olimpiskās spēles beigušās ar vilšanos.

Pirmo vietu apakšgrupā nodrošināja Austrālijas basketbolisti, kuri ar rezultātu 89:76 (18:22, 26:18, 22:19, 23:17) pārspēja Vācijas izlasi.

Vācieši spēles izšķirīgajos notikumos iejutās vien iedzinēju lomā. Valstsvienībai vienreiz otrajā puslaikā izdevās izlīdzināt rezultātu, kā arī vairākas reizes pietuvoties līdz četru vai piecu punktu deficītam, taču Austrālijas izlase allaž spēja atrauties.

Patijs Milss guva 24 punktus un atdeva sešas rezultatīvas piespēles, bet Džoks Landeils, kuram Ārona Beinsa savainojuma dēļ pieaudzis spēles laiks, sakrāja 18 punktus. Vācijas izlases labā ar 17 punktiem rezultatīvākais bija Andreass Obsts, kurš trāpīja piecus tālmetienus.

B apakšgrupas līderpozīciju saglabāja Austrālija (3-0), otro vietu nodrošināja Itālijas basketbolisti (2-1), trešā palika Vācijas izlase (1-2), bet bez uzvarām palika Nigērijas valstsvienība (0-3).

Jau tagad zināms, ka Vācijas izlase būs viena no divām labākajām trešās vietas īpašniecēm. Tās gūto un zaudēto punktu starpība ir -16, kamēr Čehijai piedzīvotās sagrāves dēļ ar -49 punktu krājumu turnīrs ir beidzies.

C apakšgrupas spēlēs svētdien tiksies Spānijas un Slovēnijas izlases, kuras cīņā par uzvaru apakšgrupā centīsies izvairīties no 50% iespējas ceturtdaļfinālā tikties ar ASV basketbolistiem. Savukārt jau zināms, ka Argentīnas (-28 punkti) un Japānas (-46 punkti) valstsvienības cīnīsies par pirmo uzvaru turnīrā, kas noteikti ļaus iekļūt ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!