Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Austrālijas latviete Sāra Blicavs pirmdien atzīmējās Tokijas olimpisko spēļu basketbola turnīra apakšgrupas pēdējā mačā, austrālietēm pārliecinošā uzvarā sasniedzot vajadzīgo pārsvaru, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā.

Austrālijas sieviešu izlase ar rezultātu 96:69 (22:24, 23:20, 23:8, 28:17) pieveica Puertoriko basketbolistes. Austrālietēm bija vajadzīga uzvara ar 24 punktu pārsvaru, lai valstsvienība kļūtu par otro labāko triju apakšgrupu trešās vietas īpašnieci un nodrošinātu vietu ceturtdaļfinālā.

Taču spēles ievadā Puertoriko vienība, kura pirmajās divās spēlēs pret Ķīnu un Beļģiju zaudēja ar kopējo starpību -77 punkti, pat panāca vadību ar 8:0. Austrālietes atguvās, bet nespēja "aizmukt" no rezultatīvajām pretiniecēm.

Vērā ņemamus pavērsienus sagādāja trešā ceturtdaļa, kurā Austrālijas valstsvienība ar ļoti sīkstu aizsardzību izprovocēja vairākas kļūdas, tā veicinot lielu pārsvaru. Tuvojoties spēles beigām, pārsvars gan turpināja balansēt starp 15 un 20 punktiem. Īpaši aktīva Puertoriko vienības rindās bija Džazmona Gvatmija, kura turpināja centīgi uzbrukt grozam.

Vien 84 sekundes pirms spēles beigām austrālietes panāca vajadzīgo +24, ko arī spēja noturēt, neskatoties uz Puertoriko izlases izrādīto enerģiju līdz spēles pēdējām sekundēm.

Uzvarētāju rindās 26 punktus sakrāja Marianna Tolo, kura savāca arī 17 bumbas zem groziem. Ar 26 punktiem Puertoriko izlases rindās atzīmējās arī Gvatmija.

Latviešu izcelsmes basketboliste Sāra Blicavs, kurai ir Latvijas dubultpilsonība, piecās minūtēs guva divus punktus un izcīnīja divas atlēkušās bumbas uzbrukumā. Viņa laukumā bija arī trešās ceturtdaļas izskaņā, ar atlēkušo bumbu veicinot komandas biedres divus punktus.

Austrālijas valstsvienība ceturtdaļfināla izlozē nebūs starp izsētajām komandām. Austrālietēm nāksies tikties ar kādu no grupas uzvarētājām – Ķīnas, ASV vai Spānijas izlasēm.

Ārpus ceturtdaļfināla spēlēm tika atstāta Kanādas izlase, kura turnīra laikā guva par trim punktiem mazāk nekā Austrālijas valstsvienība un cerēja uz Puertoriko valstsvienības panākumu.

Pāris stundas iepriekš Ķīnas basketbolistes ar 74:62 pieveica Beļģijas izlasi, izraujot pirmo vietu C apakšgrupā, bet Beļģijas valstsvienību atstājot otrajā vietā. Amerikānietes triumfu grupā panāca, ar 93:82 pieveicot Francijas izlasi, kas ceturtās ceturtdaļas gaitā bija arī vadībā. ASV izlasei tā bija 52. uzvara pēc kārtas olimpiskajos turnīros.

Blicavu ģimene Austrālijas basketbolā ir sen un plaši pazīstama. Sāras tēvs Andris Blicavs savulaik spēlēja Austrālijas vīru basketbola izlasē, kurā bija komandas kapteinis. Andra Blicava māsa Ilze kādreiz pārstāvēja Austrālijas valstsvienību, piedaloties arī pasaules čempionātā, bet brālis Ivars bija labi zināms sieviešu premjerlīgas komandu treneris.

Sāra Blicava nespēja iekļūt Austrālijas izlases sastāvā dalībai Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tomēr šo sacensību atklāšanas ceremonijas laikā viņa publicēja Latviju atbalstošu "tvītu".

Tāpat ar sportu bija saistīti viņu senči, jo par basketbola treneriem strādāja arī Ivara un Andra tēvs Ilmārs un onkulis Fēlikss Blicavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!