Foto: AFP/Scanpix/LETA
Austrālijas valstsvienība otrdien kļuva par pēdējo Tokijas olimpisko spēļu pusfināla kārtas dalībnieci, ar pamatīgu pārsvaru sagraujot Argentīnas izlasi. Pēdējo spēli argentīniešu rindās aizvadīja 2004. gada olimpiskais čempions Luiss Skola.

Austrālijas izlase pretiniekus pieveica ar rezultātu 97:59 (18:22, 21:11, 21:15, 37:11), nodrošinot sev tikšanos pusfinālā ar ASV izlasi, kas brāļu Gasolu pēdējā spēlē valstsvienības rindās pieveica Spānijas valstsvienību.

Argentīnas basketbolistiem padevās tikai pirmā ceturtdaļa. Tās gaitā gan adresātus sasniedza nereti azartiskās argentīniešu piespēles, gan bumba krita grozā pēc dažādiem metieniem. Dienvidamerikas vienības precizitāte gan noplaka otrajā ceturtdaļā, austrāliešiem savu panākot ar pietiekami azartisku aizsardzību. Patijs Milss jau ceturtdaļas ievadā ātrajā uzbrukumā panāca vadību 26:24, kas uz brīdi sasniedza arī deviņus punktus.

Trešo ceturtdaļu trīs piezīmju dēļ izlaida Luiss Skola, austrāliešiem pamazām veidojot lielāku pārsvaru. Nikolass Brusino un Gabriels Deks ar tālmetieniem apturēja pretinieku izrāvienu (56:48), taču pēdējās desmitminūtes ievadā Dante Eksams pēc kārtējā atlētiskā "lidojuma" uz groza apakšu panāca jau rezultātu 62:48.

Argentīnieši uz ilgu laiku iesprūda pie 48 punktiem. Vienības līderis Fakundo Kampaco sliktu emociju iespaidā nopelnīja arī tehnisko piezīmi, bet Austrālijas izlasei tikai turpināja gūt punktus, spēles izskaņā izveidojot graujošu rezultātu, kas pamudināja arī Nikolasu Laprovitolu uz izmisuma pilnu nesportisko pārkāpumu.

Zīmīgs brīdis notika minūti pirms spēles beigām, kad pēdējo reizi Argentīnas izlases rindās nomainīts tika Luiss Skola, kuram visi klātesošie veltīja apmēram minūti ilgus aplausus un ovācijas. 41 gadu vecajam basketbolistam, kurš vēl nav izlēmis, vai turpināt karjeru kāda kluba sastāvā, aiz aizkustinājuma acīs sariesās asaras.

Uzvarētāju labā 18 punktus guva Patijs Milss, bet ar 12 punktiem piebalsoja gan Džoks Landeils, gan Matīss Taibuls.

Argentīnas izlases rindās ar 16 punktiem atzīmējās Nikolass Laprovitola, 12 punktus un desmit bumbas zem groziem sakrāja Gabriels Deks, bet Skola savā atvadu spēlē guva septiņus punktus.

Otrajā pusfinālā tiksies Slovēnijas un Francijas izlases. Slovēņi pārliecinoši pārspēja vāciešus, bet Francijas basketbolisti sīvā galotnē uzvarēja Itālijas valstsvienību. Abas pusfināla kārtas spēles gaidāmas ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!