Latvijas vadošā pludmales volejbola dueta Mārtiņa Pļaviņa un Jāņa Šmēdiņa galvenais uzdevums šosezon ir saglabāt pietiekami augstu vietu FIVB Pasaules rangā, lai 17.jūnijā viņi kvalificētos Londonas olimpiskajām spēlēm, sarunā ar pastāstīja dueta treneris Aigars Birzulis.

Pēc pasaules čempionāta, kas noslēgsies 17.jūnijā, Londonas Olimpiādei būs kvalificējušies pa 16 FIVB ranga labākajiem duetiem vīriešu un sieviešu konkurencē, tomēr vienu valsti varēs pārstāvēt tikai pa diviem duetiem.

Šobrīd FIVB olimpiskajā rangā Pļaviņš/Šmēdiņš ieņem 14.vietu, bet Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins atrodas 17.pozīcijā.

Ja sportistiem neizdosies kvalificēties pēc ranga, pēc tam tos sagaidīs smagas cīņas Kontinentālajā kausā.

Jaunā Pasaules kausa sezona nākamajā nedēļā sāksies ar posmu Brazīlijā, kurā Latviju pārstāvēs Samoilovs/Sorokins, bet Pļaviņš un Šmēdiņš tikai šonedēļ uzsākuši koptreniņus.

"Plāni mums ir konkrēti - kvalificēties olimpiskajām spēlēm," uzsvēra Birzulis. "Tā kā Jānis vēl smiltīs nebija bijis, pirmajās divās nedēļās mums ir jāatgūst sportiskā forma, lai 22.aprīlī dotos uz Pasaules kausa posmu Polijā."

Birzulis atzina, ka uz Brazīliju duets nav devies divu iemeslu dēļ, no kuriem viens ir stratēģisks.

"Pirmkārt, neesam šobrīd gatavi, bet otrkārt - neveiksmīga snieguma gadījumā mēs pēc pāris posmiem varētu izkrist no pamatturnīra," atgādināja Birzulis. "Brazīlijas posms ir parastais, bet nedaudz vēlāk būs divi "Grand Slam" posmi Ķīnā. Neveiksmīgi nostartējot Dienvidamerikā, otrajā "Grand Slam" posmā mēs varētu vairs neiekļūt automātiski pamatsacensībās. Tāpēc izlēmām neriskēt."

"Pludmales volejbols ir specifiska spēle. Nevari sportisko formu plānot konkrētam brīdim, jo visu laiku notiek sacensības un jābūt labā kondīcijā," Birzulis atzina, ka vismaz sezonas sākumā sportistiem nevar ieplānot sportiskās formas kāpumu uz konkrētu brīdi. "Protams, ja mums izdosies kvalificēties Olimpiādei, tad skatīsimies, lai pēc tam uz šīm sacensībām iegūtu formu. Tomēr sākumā līdz 17.jūnijam jāizdara viss, lai pēc tam nebūtu jāsatraucas."

Kā atzina Birzulis, kopējā spēle Pļaviņam/Šmēdiņam pērnajā sezonā bijusi laba. "Visās pozīcijās ir lietas, kuras varam uzlabot, tomēr redzamas problēmas nav."

Tāpat Birzulis šogad uzsācis sadarbību ar Latvijas vadošo sieviešu duetu Ingunu Minusu un Inesi Jursoni, kas centīsies ielekt pēdējā vagonā uz Olimpiādi.

"Ar Ingunu un Inesi strādāju jau otro mēnesi. Viņas pašas izteica vēlēšanos, lai palīdzu, man to arī atļāva laiks," pastāstīja speciālists, bet pirmos secinājumus neveica. "Kad esi procesā iekšā, secinājumus grūti izdarīt. Jāskatās, kādi būs pirmie starti un rezultāti."

Kā ziņots, iepriekšējā sezona sportistēm bija ļoti neveiksmīga, tāpēc šosezon viņām bija plānots spēlēt ar jaunām partnerēm. Tomēr, uzsākot treniņus, atklājās, ka Jursones pāriniecei Ancei Auziņai ir nopietnas veselības problēmas, un, pateicoties Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) piešķirtajam atbalstam, pieredzējušais pāris izlēma mēģināt pēdējo reizi kvalificēties Londonai.

"Inguna pašlaik startē atbildības pēc un jau ir karjeras norietā, tomēr kaut neliels cerību stariņš viņām vēl ir," stāstīja Birzulis. "Savukārt Inese šobrīd ļoti labi izskatās un vēlas izturēt vēl vienu olimpisko ciklu."

Kā pastāstīja Birzulis, Auziņai veiktas divas operācijas.

"Viņai jau divus gadus bija problēmas ar plecu, bet tikai tagad tika atklāts, ka tajā ir saišu plīsums. Tāpat bija problēmas celim - ieplīsis menisks," teica Treneris. "Ance jau maija beigās varētu atsākt trenēties, tāpēc viņa kopā ar Inesi varētu sākt spēlēt sezonas otrajā pusē, ja tomēr neizdodas kvalificēties Olimpiādei."

"Parasti pēc olimpiskajām spēlēm ir lielas izmaiņas spēlētāju sarakstā, tāpēc nākamajā sezonā Jursone un Auziņa varētu mēģināt ielekt apritē," Birzulis izteicās, ka tas nav neiespējami. "Inesei būs Pasaules kausa punkti. Ancei ir dotības, tomēr pagaidām viņa vēl nav izmēģinājusi savus spēkus starptautiskos mačos."

Birzulis atgādināja, ka sezonas laikā viņam prioritāte būs darbs ar Pļaviņu un Šmēdiņu, bet sezonas laikā viņš iespēju robežās centīsies palīdzēt arī Minusai/Jursonei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!