Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Par pārsteigumu diska mešanas sacensībās pirmdien parūpējās amerikāņu diska metēja Valarija Olmena, kura zelta godalgu izcīnīja ar savu pirmo metienu.

Sacensībās, kuras uz brīdi nācās pārtraukt lietus dēļ, Olmenas labākais mēģinājums bija pirmajā metienā sasniegtie 68,98 metru. Nākamais labākais mēģinājums bija piektajā piegājienā – 66,78 metri. Ar to nebūtu pieticis uzvarai, jo vācu sportiste Kristīna Pudenca piektajā sērijā aizmeta par astoņiem centimetriem tālāk (66,86 m). Pudenca arī diezgan negaidīti ieguva sudraba godalgu.

Trešo vietu ar 65,72 metrus tālu raidījumu izcīnīja kubiete Jaime Peresa. Kubas diska metējas jau trešajās spēlēs pēc kārtas ierindojas trešajā vietā. Ceturtajā vietā ierindojās iepriekšējo spēļu čempione Sandra Perkoviča (65,01 m).

Nīderlandi pārstāvošā Sifana Hasana izcīnīja uzvaru 5000 metru skrējienā. Hasana finišēja pirmā pēc sprinta pēdējā aplī, sasniegdama rezultātu 14 minūtes un 36,79 sekundes. 28 gadus vecā Etiopijā dzimusī Hasana uzvarēja pirmajā no trim distancēm, kurā viņa grib iegūt zelta medaļu Tokijā. Viņa pieteikta sacensībās arī 10 000 metros, kā arī 1500 metros, kur viņa pirms pieciem gadiem Riodežaneiro finišēja piektā.

Divkārtējā pasaules čempione no Kenijas Helēna Obiri izcīnīja sudrabu (14:38,36), bet Hasanas tautiete no Etiopijas Gudafa Cegaja - bronzu (14:38,87).

Marokas vieglatlēts Sufiane el Bakali bija labākais 3000 metru kavēkļu skrējienā. Marokānis distanci veica astoņās minūtēs un 8,90 sekundēs, uzvaru nodrošinot pēdējā aplī un svinot lielāko panākumu savā līdzšinējā karjerā.

Otrās vietas ieguvējs Lameha Girma no Etiopijas zaudēja 1,48 sekundes, bet bronzu izcīnījušais kenijietis Bendžamis Kigens bija 2,55 sekundes lēnāks.

Riodežaneiro olimpisko spēļu čempions un iepriekšējo divu pasaules meistarsacīkšu uzvarētājs Konsesluss Kipruto Tokijā nestartēja. Kenijietis olimpiskajā sezonā bija sliktā sportiskā formā, turklāt dzimtenē pret viņu uzsākta kriminālizmeklēšana.

Kopš 1984.gada Kenija šajā distancē bija uzvarējusi deviņas olimpiskās spēles pēc kārtas. Ņemot vērā to, ka kenijieši boikotēja 1976. un 1980.gada spēles, viņi bija nepārspēti visās olimpiskajās spēlēs, kurās piedalījās kopš 1968.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!