Foto: AFP/Scanpix/LETA

Slovēnijas basketbola izlases līderis Luka Dončičs pēc zaudējuma Tokijas olimpisko spēļu basketbola turnīra pusfinālā Francijas valstsvienībai "Saitama Super Arena" gaiteņos dusmās vainojis Starptautisko basketbola federāciju (FIBA), ziņo ārvalstu mediji.

Slovēnijas izlase trešajā ceturtdaļā bija zaudētājos ar desmit punktu deficītu, no kura atspēlējās, bet spēles pēdējās sekundēs piekāpās ar rezultātu 89:90. Vienības aizsargs Klemens Prepeličs varēja izraut slovēņiem uzvaru, bet viņu eleganti no aizmugures nobloķēja Francijas vienības uzbrucējs Nikolā Batums.

Slovēņu bēdas pēc spēles par piedzīvoto neveiksmi bija grūti nepamanīt. Īpaši pārdzīvoja uzvaras metienu netrāpījušais Prepeličs, kuru mierināja komandas biedri, kā arī komandas līderis Luka Dončičs.

Dončičs gan pēc spēles paudis arī dusmas pret Starptautisko basketbola federāciju. Spēlētājs iegājis medijiem paredzētajā mikszonā un kliedzis: "FIBA, visticamāk, ir priecīga!".

Ko līdzīgu novēroja arī Lietuvas medijs "15min.lt", kas pēc spēles intervēja centra pozīcijas spēlētāju Žigu Demecu, kurš savulaik spēlēja Paņevežas "Lietkabelis" komandā. Tobrīd garām gājis sašutušais Dončičs, kurš, izdzirdējis medija jautājumu Demecam, kliedzis: "FIBA notika!"

Lai gan sarunas ar soģiem noritēja visas spēles garumā, Slovēnijas izlases izteiktākais uz tiesnešiem vērstais niknums bija novērojams mazāk nekā piecas minūtes pirms spēles izskaņas. Timotejs Luvavu-Kabaro nobloķēja Jakas Blažiča metienu no groza apakšas, kad bumba jau bija atsitusies pret vairogu, kam būtu jātiek atzītiem par diviem ieskatītiem punktiem. Tiesa, bumba atsitās pret paša vairoga apakšu un noteikti nebūtu nonākusi grozā.

Viss valstsvienības soliņš pielēca kājās, bet Blažičs un Dončičs ļoti demonstratīvi kliedza virsū tiesnešiem, kuru brigādi pārstāvēja arī Grobiņā dzimušais Mārtiņš Kozlovskis. Tiesneši piešķīra Blažičam tehnisko piezīmi, bet Nando de Kolo realizēja soda metienu, kā arī tūlīt pat trāpīja tālmetienu, panākot četru punktu pārsvaru.

Jāmin gan arī, ka šādā pašā situācijā nonāca arī Francijas valstsvienība, kas minūti vēlāk agresīvi apstrīdēja sekretariāta galdiņa rīcību saistībā ar uzbrukuma laika atsākšanu. Slovēņi tā laikā guva divus punktus ātrajā uzbrukumā, bet tūlīt pat arī tika pie soda metiena, pateicoties galvenajam trenerim Vensānam Kollē piešķirtai tehniskajai piezīmei.

Uz preses konferenci Dončičs jau ieradās mierīgākā noskaņojumā, bet bija pielicis ledu pie savainotās kreisās rokas plaukstas. Basketbolists plaukstu savainoja ceturtajā ceturtdaļā, glābjot bumbu no auta un ietriecoties spēles apkalpojošā personāla nosedzošā drošības stiklā.

Dončičam tika vaicāts, vai viņš uzskata, ka tiesneši ietekmējuši spēles rezultātu. "Nedomāju, ka tā bija," atbildēja slovēnis. "Tas nav jautājums, kas jums būtu jāuzdod. Mēs cīnījāmies, bet zaudējām spēli. Nedomāju, ka spēlējām labi, taču mums bija pēdējā iespēja [uzvarēt]."

Ceturtdien vairāki mediju pārstāvji pieļāva, ka Dončičs tieši sasistās plaukstas dēļ pēdējo nepilnu septiņu minūšu laikā izpildīja tikai vienu metienu. Ierasti lakoniskais slovēnis to noliedza. "Nekas nenotika. Man nekrita metieni, tāpēc centos atrast savus komandas biedrus," izteicās basketbolists, kurš izdalīja 18 rezultatīvas piespēles.

Dončičs izteicās, ka valstsvienība nepadosies, un tai priekšā ir vēl viens fināls, proti, gaidāmā bronzas cīņa ar Austrālijas izlasi. Viņš arī pastāstīja vairāk par savu sarunu ar Nikolā Batumu, abiem basketbolistiem pēc spēles apskaujoties.

"Viņš teica, ka viņam riebjas pret mani spēlēt, taču tas ir labā ziņā. Tas bija jauki," atklāja Dončičs, kurš uzsvēra, ka Batums sarunu novadījis ļoti elegantā manierē.

Joprojām nepieveiktā Francijas izlase sestdien finālā spēkosies ar ASV valstsvienību, kuru tā jau pārspēja apakšgrupas spēlē. Savukārt slovēņus sagaida duelis ar amerikāņu pieveikto Austrālijas vienību, kas centīsies ar piekto piegājienu izcīnīt kādu medaļu pēc olimpiskā pusfināla sasniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!