Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Šķēpmetēju trenere Valentīna Eiduka ir par 99 procentiem pārliecināta, ka 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs trīs šķēpa metēji un trīs šķēpa metējas.

''Visi trenējas ļoti cītīgi, un visam ir jābūt kārtībā,'' prognozēja Eiduka. Vienīgi šķēpmetēju līderim Vadimam Vasiļevskim traucējot savainojums, un tādēļ viņš ar pilnu jaudu vēl baidās mest no skrējiena. Ar 88,22 metriem pagājušajā gadā Vasiļevskis ir izpildījis olimpisko A normatīvu ‒ 82 metri. Tas pa spēkam bijis arī pasaules junioru rekordistam Zigismundam Sirmajam (84,69), bet sievietēm nepieciešamo 61 metru pieveikusi Madara Palameika (63,46). Eiduka ir pārliecināta, ka pa spēkam kvalificēties olimpiskajām spēlēm ir vēl vismaz divtik sportistiem.

Vīriem trenere vēl prognozē ļoti spraigu cīņu. Abiem labākajiem seko Ēriks Rags (80,87), Ansis Brūns (80,40) un Ainārs Kovals (78,39). ''Kovalam pagaidām ir sliktāk, taču domāju, ka šogad viņš arī vēl paspēs aizmest. Vēl jau ir Rags un Brūns, kurš pagājušajā gadā arī meta 80 metru un trenējas ļoti kārtīgi – pirmais atnāk un pēdējais aiziet. Būs ļoti liela cīņa," pastāstīja Eiduka.

Norunāts, ja A normatīvu izpildīs četri, tad ir skaidrs, ka uz olimpiskajām spēlēm dosies triju labāko rezultātu īpašnieki. Vairāk sportistu no vienas valsts vienā disciplīnā nedrīkst startēt.

Rangā otrajā vietā sievietēm ir Līna Mūze (60,64), kura nav Eidukas pārziņā, bet tāda ir Sinta Ozoliņa-Kovala, kas ar 59,50 metriem pagaidām ir trešā. Pagājušās nedēļas nogalē Ozoliņa-Kovala ieguva Rīgas ziemas vicečempiones titulu lodes grūšanā ar 14,30 metriem, par sešiem centimetriem atpaliekot no uzvarētājas ‒ daudzcīņnieces Aigas Grabustes. ''Domāju, ka Sinta arī aizmetīs 62‒63 metrus. Lodi viņa labi grūda, ir uzlabojusi fizisko gatavību. Tā sestdiena viņai bija brīva. Visas trīs meitenes varētu aizbraukt uz olimpiskajām spēlēm,'' lēsa trenere.

Eidukas grupai bija plānots doties uz treniņnometni Polijā, taču tur lielā sniega dēļ nolemts tā vietā doties uz daudz tuvāko Igaunijas pilsētu Tartu. ''Varētu jau nebraukt, taču pat mūsu Sporta manēžā ir tāds aukstums, ka es visu laiku esmu kažokā un cimdos,'' sacīja trenere.

Pirms olimpiskajām spēlēm Helsinkos no 27.jūnija līdz 1.jūlijam risināsies Eiropas čempionāts, kurā šķēpa metēji plāno piedalīties un cīnīties par augstākajām vietām, lai gan 6.augustā sievietēm un 8.augustā vīriešiem jau notiks šķēpmetēju kvalifikācija Londonā. ''Starp abām sacensībām ir mēnesis. Domāju, ka tas nav tik traki un pēc Helsinkiem paspēs sagatavoties arī Londonai,'' norādīja trenere.

Līdz Eiropas čempionātam un olimpiskajām spēlēm labākie šķēpa metēji nelaidīs garām iespēju piedalīties arī citās sacensībās. ''Būs studentu sacensības, bet starti Dimanta līgā ļauj arī kaut ko nopelnīt, un šādu iespēju nevar laist garām,'' sacīja Eiduka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!