Foto: F64

Pēc trīs Latvijas šķēpmetēju neveiksmīgā starta arī Londonas olimpiskajās spēlēs viņu trenerei Valentīnai Eidukai bija grūti valdīt asaras, bet speciāliste atzina, ka izdarījusi visu, kas viņas spēkos.

Kā ziņots, kvalifikācijā vissekmīgāk nostartēja Ainārs Kovals, kurš savu labāko rezultātu uzrādīja pēdējā, trešajā, mēģinājumā, kad šķēpu raidīja 79,19 metrus tālu.

Latvijas rekordistam Vadimam Vasiļevskim tika ieskaitīts vien otrais mēģinājums, kurā viņš sasniedza rezultātu 72,81 metrs, bet pasaules junioru rekordists Zigismunds Sirmais vispār palika bez rezultāta. Kopējā ieskaitē Kovals ieņēma 17.vietu, bet Vasiļevskis ierindojās 38.pozīcijā.


Pirms tam jūnija beigās Eiropas čempionātā kvalifikācijas sacensībās arī vislabāk veicās Kovalam, kurš ar rezultātu 76,32 metri savā grupā ieņēma devīto vietu, bet kopējā ieskaitē uzrādīja 15.labāko rezultātu.

Savukārt Vasiļevskis Eiropas čempionātā cieta fiasko, jo viņam netika ieskaitīts neviens no trim mēģinājumiem, līdz ar to viņš palika bez rezultāta.

"Iesildoties vismaz Aināram un Vadimam viss bija normāli. Sirmo gan neredzēju, jo notika pirmās grupas sacensības," pēc Londonas Olimpiādes kvalifikācijas sacensībām Latvijas žurnālistiem teica Eiduka. "Jāiet man uz baznīcu un jānoliek svecīte. Kā var būt, ka sildoties viss ir labi, bet sacensībās - pilnīgi šķērsām? Treniņos izskatījās, ka viss beidzot būs, tomēr beigās atkal pilnīgi ačgārni.".

Trenere atzina, ka sportistu emocionālajām problēmām neredz risinājumu. "Es savu darbu esmu izdarījusi no sirds."

Kā ziņots, pēc sacensībām Londonas olimpiskajās spēlēs Vasiļevskis paziņoja par karjeras beigām, bet Kovals teica, ka ir savas karjeras labākajā sportiskajā formā un vismaz treniņos met ļoti tālu. Zīmīgi, ka vēlāk par Kovala lielisko formu un tālajiem treniņu metieniem apstiprināja arī Sirmais.

"Vadims nav jāpierunā. Viņam nākamajā gadā nebūs vairs valsts atbalsts un, kas viņu tad uzturēs? Būs jāiet strādāt," sprieda trenere. "Viņš ir izgājis daudzus psihologus, bet nekas nelīdz. Viņš visu saprot. Iesildīšanās laukumā izskatījās ideāli."

"Sludinājums [par olimpiskās medaļas pārdošanu] šeit neko neietekmēja. Viņš zināja, ka, ja Londonā neko nesasniegs, būs no Latvijas Olimpiskās vienības ārā," teica Eiduka.

"Savukārt Aināram normalizējusies personīgā dzīve. Viņš nav no tiem, kas uzreiz var izdarīt, bet šogad beidzot noķēris pareizo stāvokli," secināja trenere.

Runājot par nākotni, Eiduka teica, ka nākamajā sezonā vismaz ar Sirmo treniņos strādās daudz stingrāk un neļaus izlaisties, kā abiem daudz lielāku pieredzi guvušajiem treniņu biedriem.

"Es droši vien vismaz vēl vienu gadu strādāšu," teica Eiduka. "Lai viņi domā, ko darīt, bet, ja nāks pie manis, ņemšu stingrāk. Pēdējā laikā biju palaidusi Vadimu - viņš saka, ka kāja sāp, es atļauju visu neizdarīt, jo pēc tam vēl būšu vainīga sāpēs.".

Jau vēstīts, ka Vasiļevskis ir 2004.gada Atēnu olimpisko spēļu vicečempions, 2008.gada IAAF vieglatlētikas sezonas finālsacensību uzvarētājs un Latvijas rekordists (90,73 metri), Kovals ir 2008.gada Pekinas Olimpiādes vicečempions un divkārtējs pasaules Universiādes uzvarētājs 2005. un 2009.gadā, savukārt Sirmais ir pasaules junioru rekordists (84,69 metri) un pagājušā gada Eiropas čempions junioriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!