Foto: LETA

Otrdien, 10. maijā, Rīgā notika Latvijas olimpiešu tērpu kolekcijas "Rio 2016" prezentācija. Lai arī "Viņa" aptaujātie eksperti atzina, ka kolekcija ir moderna un mūsdienīga, viņi kritizē krāsu izvēli, jo tā neesot Latvijas karogam atbilstoša un var tikt sajaukta ar citu valstu izlašu krāsām.

Katrā jaunajā sporta apģērbu komplektā ir iekļauti tērpi olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai, treniņiem un ikdienas gaitām, kā arī plašs aksesuāru klāsts — kopumā katrā komplektā ir 53 priekšmeti. "Šajā kolekcijā mēs centāmies apvienot modernās tehnoloģijas, piemēram, augstas kvalitātes elpojošu audumu bez vīlēm, ūdensnecaurlaidīgus materiālus, un Latvijai tradicionālos elementus, piemēram, nacionālās krāsas — balto, pelēko un karmīnsarkano , kā arī Latvijas Olimpiskās komandas īpašo spēka un vienotības zīmi — pīni," stāsta uzņēmuma OTCF vadītājs Igors Klaja.

Foto: LETA

Vairāk par tērpiem lasiet šeit: Olimpisko tērpu identitātes elementi

Ekspertu viedokļi

"Tanti" zīmola vadītājs Eižens Baļķens Birkhans

Foto: Personiskais arhīvs

"Olimpiešu tērpi ir diezgan moderni, stilīgi un mūsdienīgi, bet kur ir latviešu karoga krāsas? Ir spilgti sarkans! Nav mūsu krāsas! Krāsas nosit visu iespaidu. Dizains ir labs, par to šaubu nav. Katrās olimpiskajās spēlēs ir bijušas daudz dažādas formas un krāsas, bet nav nekā sava. Vai mēs kaunamies par savām krāsām? Kāpēc Latvija nerāda mūsu sportistu tērpos savas valsts karoga krāsas? Izskatāmies pēc Kanādas vai Austrijas delegācijas.

Ar krāsu palīdzību būtu vieglāk atpazīt valsts komandu. Stils ir labs, nevar piesieties. Modes tendences ļoti aktuālas, bet tās krasas… Pat nevienā tautu tērpā nav redzētas tādas krāsas!" sašutis ir Eižens. "Latvju raksti tērpos ir paradīti, tas ir labi, bet ar to nepietiek. Krāsas nevienā tērpā neasociējas ar Latviju. Diemžēl. Vai cilvēkiem būs skaidrs, ka tieši Latvija dodas parādē? Lai dizaineri paskatās uz hokeja komandu, tur viss ir kārtībā! Tik spilgtas krāsas nav mums, latviešiem, raksturīgas. Man ļoti tas nepatīk. Moderni, bet nelatviski. Līdzjutēji nezinās, par kuru fanot!"

Māksliniece Elita Patmalniece

Foto: DELFI

"Es domāju, ka tērpi veidoti klasiskā stilā, diezgan atturīgi, bet krāsu salikums - sarkans ar baltu nav slikts! Varbūt ir iekļauts kāds neredzams tehnoloģisks brīnums, ko mēs neredzam," joko Elita. "Olimpiādē jau vienmēr jāpārsteidz ar kaut ko! Bažas tik, ka nesajauc ar Krievijas delegāciju! Bet tērpi kopumā nav slikti," uzskata Elita Patmalniece.

Tērpu māksliniece Kristīne Deimone

Foto: Publicitātes foto

"Kolekcija kā jau kolekcija. Balts un sarkans saderīgi, bet tas pelēkais latviešu tonis... Būtu izvēlējušies šai vietā ko dzīvīgāku," lakoniska ir māksliniece.

Uzņēmēja Marika Ģederte
Foto: F64

"Man olimpiešu tērpi tiešām ļoti patika. Gaumīgi un eleganti. Neapšaubāmi, svarīga ir auduma kvalitāte, kas tērpos ir acīmredzama. Interesanti būtu uzzināt, ko paši sportisti par tiem domā - cik tērpi ir ērti un vai ir piemēroti jebkādiem laika apstākļiem. Gribētos tērpus drīzumā redzēt veikalos un uzzināt, cik tie cilvēkiem ir pieejami - arī attiecībā uz cenām. Lai nu kā, tērpi ir ļoti glīti, prieks skatīties!" priecājas Marika.
Tērpu māksliniece Anna Led
Foto: DELFI
"Priekš manis forma pārāk neformāla - hipstera stilā. Pietrūkst arī elegances un šika. Ne īpaši patīk krāsu salikums - sarkans, balts, melns. Visglītākie ir izšuvumi, tie man patika," stāsta Anna.

Viedokļi par tērpiem atšķiras, tomēr, šķiet, ka dizaineriem visvairāk pārmet, ka tērpos nav izmantotas precīzas Latvijas karoga krāsas. Tad vēl ir otrs jautājums, kas ir izskanējis ne vienu reizi vien – kāpēc tērpus šuva poļi, ne latvieši? Vai tā ir lētāk? Kāpēc netiek atbalstīts vietējais tirgus? Šķiet, ka tas paliks kā retorisks jautājums.

Arī sociālajos tīklos apspriež olimpiešu tērpus

Hipsterīgi tie LV olimpiskie kostīmi.
— Guntars Meluškāns (@GMeluskans) 10 May 2016

Patīk Latvijas Olimpiskās komandas "Rio 2016" tērpi
— Kristine Uoginta (@UogintaKristine) 10 May 2016

Latvijas Olimpiskās komandas "Rio 2016" tērpu prezentācija 🇱🇻 pic.twitter.com/A0kjO41IJS
— Kristine Uoginta (@UogintaKristine) 10 May 2016

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!