Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tokijas olimpiskajās spēlēs astotdaļfināla cīņā pirmais periods ritēja pēc plāna, bet otrajā Kirgizstānas sportiste Aisulu Tinibekova prata izmantot pretinieces kļūdas, tāpēc pēdējā brīdī atgūt zaudēto vairs nebija iespējams, sarunā ar žurnālistiem no Latvijas teica brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva.

Latvijas brīvā stila cīkstone Anastasija Grigorjeva otrdien cieta zaudējumu Tokijas olimpisko spēļu turnīra pirmajā kārtā, taču saglabāja cerības uz dalību gandarījuma kārtā.

Grigorjeva, kura startē svara kategorijā līdz 62 kilogramiem, pirmajā kārtā jeb astotdaļfinālā ar rezultātu 0:8 zaudēja Kirgizstānas sportistei Aisulu Tinibekovai, kura ir šīs grupas favorīte.

"Pirmajā periodā nebija mērķis tikt viņai klāt, ko arī aizvadījām pēc plāna. Otrā perioda sākumā viņa "pārlauza" cīņu, bet tālāk jau bija diezgan sarežģīti to visu atspēlēt," skaidro Grigorjevas treneris Armands Zvirbulis. "Turpmākos punktus kirgīziete nenopelnīja ar savu aktivitāti, drīzāk teiktu, ka pati Anastasija kļūdījās, mēģinot atspēlēt rezultātu."

Treneris vēlreiz uzsvēra, ka pirmais periods aizvadīts labi, jo vienā no pirmajiem uzbrukumiem Latvijas cīkstone pie paklāja malas kārtīgi parāva pretinieci. Līdz pirmā perioda beigām Tinibekova, treneraprāt, ieturēja pauzi. Cīņas gaitu salauza otrā perioda sākumā zaudētie divi punkti, kas uzvarētājai deva četru punktu pārsvaru - 4:0.

"Priecīgs un laimīgs vari būt tikai tad, ja uzvari, ja zaudē ir vilšanās. Nesanāca izpildīt trenera norādījumus. Pirmajā periodā vēl spēju kontrolēt viņas uzbrukumus un varēju aizsargāties, bet otrajā nevarēju atrast īsto "atslēgu", lai atspēlētu tik lielu pārsvaru," par cīņu pret četrkārtējo Āzijas čempioni saka Grigorjeva.

"Mēģināju līst uz metieniem un gūt punktus tādā veidā, bet ar šāda līmeņa sportisti tas nav iespējams," Grigorjeva līdz pat pēdējam brīdim lūkoja izcīnīt punktus. "Uz to gan nav jācer, jācīnās visas sešas minūtes."

Izloze sportisti nebaidīja, lai arī pretim tika ielozēta sportiste, kura kopš uzvaras 2019.gada pasaules čempionātā piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu.

"Tās ir olimpiskās spēles. Nebraucu šeit, lai vilktu izlozi un cerētu uz vājāku pretinieku. Gatavojos tā, lai ar katru varētu cīnīties par uzvaru," kaujinieciski ir noskaņota Grigorjeva, kurai tagad atliek cerēt, ka Kirgizstānas pārstāve sasniegs finālu.

"Šeit var notikt pārsteigumi, taču ar visu sirdi ceru, ka viņai tas izdosies," par uzvarētājas izredzēm saka Grigorjeva.

Atskatoties uz treniņu procesu, kas bijis perfekts, Grigorjeva uzsver, ka ir lieliskā formā un neko nenožēlo.

"Pirmais periods noslēdzās ar 0:2. Tas ir viens uzbrukums. Biju noskaņojusies, ka otrā perioda sākumā gūšu divus punktus, bet palaidu vienreiz, otrreiz, kas viņai ļāva panākt jau 6:0. Palika minūte, bija bezcerīgi uzbrukumi. Sanāca, kā sanāca," vilšanos par sasniegto rezultātu neslēpj daugavpiliete.

Atmosfēru tribīnēs Grigorjeva, kura Tokijā piedalās savās trešajā olimpiskajās spēlēs, nejuta, jo bija ļoti koncentrējusies cīņai. Sportiste pauda, ka atradusies tādā kā "vakuuma" un apkārt notiekošais viņu nav skāris.

Tinibekova ir arī 2017.gada pasaules čempionāta bronzas medaļas laureāte un četrkārtēja Āzijas čempione.

Pērn decembrī abas cīkstones tikās individuālā Pasaules kausa finālā, kurā Grigorjeva zaudēja ar 0:14.

Grigorjeva startēs savās trešajās olimpiskajās spēlēs. Londonā viņa bija devītā, bet Riodežaneiro - astotā. Arī Tinibekovai aiz muguras divas olimpiskās spēles (2012.gadā zaudējums astodaļfinālā un 2016.gadā neveiksme bronzas cīņā).

Grigorjeva Tokijas olimpiskajās spēlēs ir vienīgā Latvijas pārstāve cīņas sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!