Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir lēmusi, ka 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs nedrīkstēs piedalīties Krievijas sportisti ar dopinga vēsturi, taču tai pašā laikā citu valstu komandās būs vairāki atlēti, kas izcietuši sodu par aizliegto preparātu lietošanu un startēs Rio.

Runājot par šo situāciju, krievu mediji gan uzsver, ka citu valstu sportistu gadījumā viņi tikuši sodīti par individuāliem pārkāpumiem, kamēr Krievijas sportistu gadījumā tiek sodīta valsts par izveidotu dopinga sistēmu. To intervijā TV kompānijai "Doždj" norādījis portāla "Sovetskij sport" žurnālists Jevgeņijs Dzičkovskis.

Taisons Gejs (ASV)

Foto: AFP/Scanpix

2013. gadā trīskārtējais pasaules čempions tika pieķerts dopinga lietošanā - viņa analīzēs tika atklāti steroīdi. Par sadarbošanos ar ASV Antidopinga aģentūru viņa divu gadu diskvalifikācija tika saīsināta uz pusi, un 34 gadus vecais Gejs ir Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieks.

Džastins Getlins (ASV)

Foto: AFP/Scanpix

Savas karjeras laikā olimpiskais un pasaules čempions ticis diskvalificēts pat divreiz - vispirms viņam aizliedza startēt 2001. gadā, kad Getlina analīzēs atrada amfetamīnu. 2006. gadā Geltinam piesprieda astoņu gadu diskvalifikāciju par paaugstinātu testosterona līmeni, bet vēlāk šis termiņš tika saīsināts līdz četriem gadiem. 34 gadus vecais Getlins ir iekļauts ASV olimpiskajā izlasē startam Rio.

Asafa Pauels (Jamaika)

Foto: AFP/Scanpix

33 gadus vecais sprinteris pēc Londonas olimpiskajām spēlēm tika pieķerts dopinga lietošanā, bet tagad ir tiesīgs startēt Rio. Viņa analīzēs atrada oksilofrīnu.

Jeļizaveta Brizgina (Ukraina)

26 gadus vecā Ukrainas sportiste ir Eiropas čempionāta un olimpisko spēļu medaļniece vieglatlētikā. 2013. gadā viņa tika diskvalificēta uz diviem gadiem, jo pozitīvās dopinga analīzes uzrādīja drostanolonu.

Sandra Perkoviča (Horvātija)

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Olimpiskā, pasaules un Eiropas čempione diska mešanā 2011. gadā izcieta sešu mēnešu diskvalifikāciju, jo viņas analīzēs atrada metilheksamīna pēdas.

Andrea Baldīni (Itālija)

Olimpiskais, pasaules un Eiropas čempions paukošanā pirms 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm "iekrita" ar dopingu - analīzēs atklāja furosemīdu. Sportistam piesprieda sešu mēnešu diskvalifikāciju. 30 gadus vecais Baldīni Rio startēs.

Suņs Jans (Ķīna)

Foto: AFP/Scanpix

2014. gadā 22 gadus vecajam ķīniešu olimpiskajam čempionam peldēšanā bija pozitīvas dopinga analīzes - atrastā viela bija trimetazidīns. Diskvalifikācijas ilgums - trīs mēneši.

Martina Hingisa (Šveice)

Foto: AFP/Scanpix


Bijusī pasaules pirmā rakete 2007. gadā saņēma divu gadu diskvalifikāciju par kokaīna lietošanu. Rio 35 gadus vecā sportiste startēs jauktajā pāru turnīrā.

Marija Stadņika (Azerbaidžāna)

2006. gadā, pārstāvot Ukrainu, tolaik 20 gadus vecā cīkstone saņēma viena gada diskvalifikāciju par furosemīda lietošanu.

Gregorijs Božē (Francija)

Foto: Reuters/Scanpix

Franču treka riteņbraucējs 2012. gadā tika diskvalificēts par atteikšanos ziņot dopinga kontrolei par savu atrašanās vietu. Tagad 31 gadu vecais sportists ir labojies un iekļauts Francijas olimpiskajā izlasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!