Igaunijas paukotājas (Jūlija Beļajeva, Irina Embriha, Ērika Kirpu, Katrina Lehisa) otrdien triumfēja Tokijas olimpisko spēļu komandu sacensībās ar špagu, finālā pārspējot Dienvidkorejas izlasi.

Igaunijas paukotājas fināla laikā pietiekami ilgi bija iedzinēju lomā, bet veiksmīgās pēdējās trijās cīņās nodrošināja uzvaru ar rezultātu 35-31.

Lai gan pieredzējusī Jūlija Beļajeva uzvarēja pirmajā cīņā (4-2), Dienvidkorejas paukotājas tūlīt pat izlīdzināja rezultātu, bet trešajā cīņā jau izvirzījās vadībā (11-13). Fināla gaitu negaidīti mainīja Ērika Kirpu, kura uzvarēja piekto cīņu (5-4) pret pieredzējušo Dienvidkorejas izlases līderi Čive Indžonu, ļaujot igaunietēm pietuvoties līdz 18-19.

Taču vēl lielāks pavērsiens notika pirms septītās cīņas, kad abas vienības iespēju deva savām rezervistēm. 41 gadu vecā Irina Embriha pretuzbrukumā izlīdzināja rezultātu, kā arī neizšķirtu noturēja, nodrošinot 24-24. Beļajeva ļoti piesardzīgā cīņā saglabāja neizšķirtu (26-26), kas nozīmēja, ka zelta likteni vajadzēja noteikt Tokijas spēļu bronzas medaļniecei Katrinai Lehisai un Indžonai.

Lehisa ātri vien izvirzījās vadībā ar 29-26, kas sagādāja ļoti interesantu un uzbrukumiem bagātu finālu. Indžona spēja samazināt deficītu līdz vienam punktam, taču, iespējams, pašā svarīgākajā brīdī, 19 sekundes pirms cīņas beigām Lehisa panāca 32-30.

Hāpsalu dzimusī sportiste savā cīņā uzvarēja ar 10-6, nodrošinot Igaunijas paukotājām negaidītu zeltu. Zīmīgi, ka 31 gadu vecā korejiete jau otro reizi kļuvusi par sudraba medaļnieci komandu sacensībās, bet vienreiz viņa arī piekāpusies pasaules čempionāta finālā.

Pusfinālā igaunietes ar rezultātu 42-34 pārspēja Itāliju, bet ceturtdaļfinālā smagā cīņā ar 29-26 pieveica Poliju.

Šī jau ir otrā medaļa Igaunijai šajās olimpiskajās spēlēs. 26 gadus vecā Katrina Lehisa individuālajās sacensībās ar špagu izcīnīja bronzu. Tā bija pirmā medaļa Igaunijai olimpisko spēļu vēsturē paukošanas sacensībās. Tādējādi kaimiņvalsts vasaras olimpiskajās spēlēs kopā sakrājusi 36 medaļas, 15. no tām izcīnot pēc neatkarības atgūšanas.

Beļajeva un Kirpu jau iepriekš bija cīnījušās par medaļām, bet 2016. gadā Riodežaneiro piedzīvoja lielu rūgtumu, Igaunijas paukotājām pusfinālā zaudējot Ķīnai, bet cīņā par trešo vietu piekāpjoties Krievijas izlasei.

Savukārt bez medaļām palika Ķīnas sportistes, kuras bronzas cīņā ar rezultātu 21-23 piekāpās Itālijas izlasei. Ķīna pēdējās divās olimpiskajās spēlēs komandu sacensībās izcīnīja sudrabu un bronzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!