Foto: Publicitātes foto

Londonas olimpiskajās spēlēs Latvijas komandā būs pārstāvētas septiņas ģimenes, 13 olimpieši nāk no Rīgas, deviņi sportisti pēc zodiaka zīmes ir Auni un vissmagākais atlēts ir lodes grūdējs Māris Urtāns. Šādus un vairākus citus interesantus faktus par Latvijas komandu sagatavojusi Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Jau ziņots, ka Latvijas komandu Londonas Olimpiādē pārstāvēs 45 sportisti 13 sporta veidos. Latvijas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet 100 metru sprinteris Ronalds Arājs Eiropas vieglatlētikas čempionāta guva smagu savainojumu. Pirms četriem gadiem Pekinas Olimpiskajās spēlēs Latvijas delegāciju pārstāvēja 49 sportisti, bet to vidū bija sieviešu basketbola izlase. Šogad tā nespēja atkārtot šo panākumu.

Pirmo reizi Latvijai olimpiskajās spēlēs būs pārstāvis galda tenisā – Matīss Burģis, savukārt pēc viena vai vairāku četrgades ciklu pārtraukuma olimpiskajās arēnās atgriezušies vingrošanas un brīvās cīņas pārstāvji. Jāpiemin, ka mums pirmo reizi ir arī pārstāve brīvajā cīņā sievietēm - Anastasija Grigorjeva.

Komandas vecākais atlēts ir šāvējs Afanasijs Kuzmins (65), kuram šīs būs devītās olimpiskās spēles, bet visjaunākais sportists ir peldētāja Gabriela Ņikitina, kura jūnijā svinēja savu 18.dzimšanas dienu. Interesanti, ka Gabrielas mamma Svetlana Ņikitina arī 18 gadu vecumā ir piedalījusies 1988.gada Seulas Olimpiskajās spēlēs, kur PSRS izlases sastāvā izcīnīja 5.vietu 4x100 metru brīvā stila stafetē un 15.vietu 100 metru brīvā stila distancē.

Visgarākie komandas dalībnieki ir pludmales volejbolisti Ruslans Sorokins un Aleksandrs Samoilovs, kuri ir attiecīgi 196 un 195 centimetrus (cm) gari, bet visīsākā ir 155 cm garā vieglatlēte Poļina Jeļizarova. Vissmagākais atlēts ir lodes grūdējs Urtāns, kurš sver 123 kilogramus, bet visvieglākā ir Jeļizarova, kuras svars ir 46 kg.

Latvijas komandā būs pārstāvētas septiņas ģimenes - šķēpmetēji Ainārs Kovals un Sinta Ozoliņa-Kovala, tāllēcēja Lauma Grīva ar tēvu un treneri Māri Grīvu, šķēpmetēja Madara Palameika ar tēvu un treneri Gintu Palameiku, soļotājs Arnis Rumbenieks ar tēvu un treneri Aivaru Rumbenieku, pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs ar tēvu un treneri Genādiju Samoilovu, BMX riteņbraucēju treneri Ivo un Olafs Lakuči un vieglatlēts Dmitrijs Jurkevičs ar tēvu un treneri Romualdu Jurkeviču.

Sportistiem līdzi būs 35 treneri, bet riteņbraucējus pavadīs arī divi mehāniķi. Kopā ar delegācijas vadību delegācijā iekļauts 61 apkalpojošā personāla darbinieks. Olimpisko spēļu ziņā pieredzes bagātākie treneri ir svarcelšanas treneris Eduards Andruškevičs un vieglatlētu treneris Māris Grīva, kuri līdz šim bijuši piecās olimpiskajās spēlēs. Savukārt 12 treneriem Londonā būs viņu pirmā Olimpiāde. Olimpisko komandu apkalpos trīs sporta ārsti un trīs fizioterapeiti.

Pa 10 olimpiešiem nāk no Kurzemes un Vidzemes, 5 no Zemgales, 4 no Latgales, bet 13 no Rīgas. Rīga zimtā pilsēta ir 20 atlētiem, pieciem sportistiem tā ir Valmiera, trīs sportisti nāk no Liepājas un Ventspils, pa diviem no Daugavpils, Smiltenes un Valkas, bet pa vienam sportistam nāk no Vietalvas, Salaspils, Varakļāniem, Rēzeknes, Krāslavas, Tukuma, Gulbenes un Dobeles.

Visvairāk atlēti – deviņi – dzimuši Auna zodiaka zīmē. Pa 8 sportistiem ir no Vērša un Skorpiona zīmes, 4 nāk no Dvīņu, bet pa 3 Lauvas, Ūdensvīra, Strēlnieka un Zivju zīmēm, pa 2 no Jaunavas, Mežāža zīmes, bet 1 no Vēža zīmes. Taču neviens sportists nav dzimis Svaru zīmē.

Diviem sportistiem Londonas olimpisko spēļu laikā būs dzimšanas diena. 31.jūlijā pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš svinēs savu 25. dzimšanas dienu, bet 6.augustā kārtslēcējam Marekam Ārentam paliks 26 gadi.

Latvijas delegācijā 28 sportistiem tās būs karjerā pirmās olimpiskās spēles, bet Londonas olimpiskajās spēlēs vidējais Latvijas sportista vecums būs 26,8 gadi. Pirms četriem gadiem Latvijas delegācija bija nedaudz "jaunāka" - vidējais sportista vecums bija 26,3 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!