Foto: F64
Japānas džudistam tas ir kroņa numurs un es to izlaidu, pēc zaudējuma Rio olimpisko spēļu pirmajā cīņā atzina Latvijas džudists Jevgeņijs Borodavko.

Borodavko ceturtdien olimpisko spēļu džudo sacensībās svara kategorijā līdz 100 kilogramiem savā pirmajā cīņā 1/16 finālā zaudēja 2015. gada pasaules čempionam japānim Rjunosukem Hagam. Pēc aktīva cīņas sākuma Borodavko trešajā minūtē izlaida paņēmienu, kas deva japānim tīru uzvaru.

"Cīņa parādīja, ka viņš ir stiprāks un vairāk pieredzējis. Rezultāts visu izsaka. Gatavojāmies cīņai pret viņu, bet Japānā – diemžēl vai par laimi – ir spēcīgas džudo tradīcijas, tomēr džudo pirmsākumi meklējami tur. Viņiem gatavošanās augstā līmenī, skolās mācības tur. Centos tam nepievērst uzmanību, bet redzējāt, ka viņš bija galvas tiesu pārāks," sarūgtināts par neveiksmi bija Borodavko. "Tur skolās un augstskolās džudo ir obligātais priekšmets. Tas nav attaisnojums, bet nu tā sanācis."

Atšķirībā no iepriekšējām reizēm, Borodavko šoreiz vēlējies zināt pretinieka vārdu savlaicīgi un pētījuši pretinieku. "Bija taktika, tā nenostrādāja. Viņš jau arī gatavojās, izpētīja mani. Nedeva iespēju darīt, ko es māku. Bija labs noskaņojums, bet mums tas sporta veids ir tāds, ka viena kļūda izšķir visu. Olimpiskā sistēma tāda, ka neļauj pēc tam reabilitēties. Maza kļūda un viss beidzies."

Borodavko zinājis par japāņa kroņa paņēmienu, bet nogulējis vienu kustību. "Viņš to paņēmienu dara, bet gatavo, maskē un nevar saprast, kurā brīdī veiks. Izlaidu kustību, domāju, ka nostāvēšu, bet neizdevās. Viņam tas ir kroņa numurs," spiests atzīt Latvijas džudists.

Borodavko uzskata, ka Haga ir vins no favorītiem uz augstākā kaluma medaļu Rio. Savukārt par savu nākotni džudists izsakās miglaini. "Maz patīkamā. Atbraukt tikai uz vienu cīņu... Gribas cīnīties par medaļām, bet man olimpiskajās spēlēs kaut kā neiet. Tagad nav tā, ka visu uzreiz gribētos mest pie malas. Pilnīgi noteikti, uzreiz nemetīšu pie malas, bet skatīsimies. Vēl jau pacīnīšos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!