Foto: EPA/Scanpix/LETA
Tokijas olimpiskajās spēlēs piektdien, 30. jūlijā, sadalīti pēdējie medaļu komplekti akadēmiskajā airēšanā, un zelta medaļas guva Jaunzēlandes, Grieķijas un Kanādas sportisti.

Sieviešu vieninieku sacensībās pārliecinoši ātrākā bija jaunzēlandiete Emma Tviga, kura sasniedza visu šo sacensību labāko laiku Tokijā – septiņas minūtes un 13,97 sekundes. 3,42 sekundes lēnāka bija Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportiste Hanna Prakacena, bet 5,75 sekundes uzvarētājai zaudēja austriete Magdalēna Lobniga.

34 gadus vecā Tviga piedalās savās ceturtajās olimpiskajās spēlēs, bet piektdien pirmo reizi kāpa uz uz goda pjedestāla. Par Jaunzēlandes airēšanas "vecmammu" dēvētā sportiste olimpiskajās spēlēs Riodežaneiro un Londonā samierinājās ar ceturto vietu.

Viena no favorītēm šajā klasē bija Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure, kura saslimšanas dēļ aizvadīja pieticīgu pusfinālu un svētdien neizgāja uz starta B finālā.

Vīriešu vieninieku sacensībās ātrākais bija grieķis Stefans Ntuskos, kurš arī sasniedza labāko laiku Tokijas sacensību ietvaros – sešas minūtes un 40,45 sekundes. Sudraba medaļa tika norvēģim Kjetilam Borčam (+1,21 sekunde), bet bronzu izcīnīja horvāts Damirs Martins (+2,13 sekundes).

Sesto vietu šajās sacensībās izcīnīja lietuvietis Mindaugs Griskonis, kurš finālā bija pārliecinoši vājākais, olimpiskajam čempionam zaudējot 17,15 sekundes.

Tokijas olimpisko spēļu airēšanas sacensību noslēgumā "saldajā ēdienā" tika sadalītas medaļas astoņniekiem.

Sieviešu komandu konkurencē ātrākā bija Kanāda, kas par 0,91 sekundi apsteidza Jaunzēlandes astoņnieku. Bronzu ieguva Ķīnas airētājas (+2,08 sekundes). Kanādu pārstāvēja Līza Romana, Kasja Grušalla-Vezīrski, Kristīne Roupere, Andrea Proske, Suzanna Greindžere, Medisona Meilija, Sidnija Peina, Avalona Veseneisa un Kristena Kita.

Vīriešu astoņnieku sacensībās olimpisko zeltu izcīnīja Jaunzēlandes airētāji, aiz sevis atstājot Vāciju (+0,96 sekundes) un Lielbritāniju (+1,09 sekundes). Pie zeltas medaļām tika Tomass Makintošs, Hemišs Bonds, Toms Marejs, Maikls Breiks, Daniels Viljamsons, Filips Vilsons, Šons Kirkems, Mets Makdonalds un Sems Bosvorts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!