Foto: F64
Latvijas kanoe airētājs Dagnis Iļjins pēc Rio olimpisko spēļu pirmās sacensību dienas 1000 metru distancē atzina, ka nekad savā karjerā tik "smagā" kanālā nebija startējis, kas paņēmis diezgan daudz spēka.

Iļjins pusfinālā savā galvenajā distancē 1000 metros palika sestais, neiekļūstot finālā, kurā airēs astoņi labākie. Savukārt B finālā kopā ar Iļjinu airēs vēl septiņi sportisti, līdz ar to viņam ir garantēta vismaz 16. vieta noslēguma kopvērtējumā.

"B fināls bija mans mērķis. A fināls ir augstākais pakāpiens, bet īsti neaizsniedzams. Varbūt, ja paveiktos," pēc finiša teica Iļjins, kurš bija apmierināts ar savu otro braucienu. Kā norādīja Dagnis, ar viņa brauciena līderiem nebija reāli cīnīties, jo tie ir vadošie pasaulē, turklāt no četriem šiem spēcīgajiem airētājiem tikai trīs tika finālā.

Iļjins norādīja, ka nedaudz taktiski kļūdījies un pirmajā braucienā par daudz spēka atstājisgrūtajā airēšanas kanālā, kas izveidots slēgtā lagūnā un kurā ūdens un vējš nav tik prognozējami, kā parastajos airēšanas kanālos. Kā stāstīja sportists, pirmajā braucienā viņš nav nemaz zinājis, ka praktiski visi tiek uz pusfinālu. Šo faktu nav zinājuši arī vadošie sportisti, jo viena brauciena uzvarētājs žurnālistiem teica, ka runās pēc otra brauciena, un tikai no mediju pārstāvjiem uzzinājis, ka uzvara braucienā dod vietu finālā.

"Pusfināls smags bija. Finiša zona sekla. Ūdens sāļš. Otro reizi te airēju (pagājušā gadā Iļjins Rio startēja testa sacensībās - aut.), bet tik grūts kanāls man nav bijis. Ūdens smags, īpaši finišā, kas tā jau ir grūts, bet tur vēl specifiski jāpielāgojas," uz kanāla īpatnībām norādīja sportists. "Vējš arī ietekmēja. Iegriezās man neērtais pretvējš, tieši manā celiņa pusē. Ja būtu bijis otrā pusē, būtu varbūt labāks laiks. Bet te visiem neiet laivas. Izņemot brazīlieti, kurš airē savdabīgā tehnikā, ar kuru citos kanālos Eiropā viņam nebūtu ko darīt."

Iļjins ceļazīmi uz Rio ieguva burtiski pēdējā brīdī, kad tika pārdalītas olimpiskās kvotas Krievijas olimpiešu skandāla dēļ. Tas ietekmējis viņa sagatavošanos gan pozitīvi, gan negatīvi – bijušas papildus emocijas, lielāks cīņasspars, taču pilnvērtīgiem treniņiem bijis pārāk maz laika.

"Būtu skaisti, ja tikti starp 12 labākajiem. Te ir vairāki vienāda līmeņa sportisti, citi ir labāki, citi vājāki. Bet es esmu kaut kur pa vidu, tāpēc ar labu braucienu varu iekļūt starp 12 labākajiem," savu nākamo mērķi ieskicē Iļjins.

Par savu nākotni Iļjins izsakās divdomīgi. Sportists norāda, ka īstā viņa olimpiāde varētu būt pēc četriem gadiem Tokijā, tomēr "pirmā lieta, kas nepieciešama, ir finanses". "Vajag braukt uz nometnēm un gatavoties, bez tā nav jēgas līst ārā no Latvijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!