Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Tokijas olimpisko spēļu šosejas riteņbraukšanas grupas brauciena sacensībās sestdien triumfēja Ekvadoras sportists Ričards Karapass, bet vislabāko rezultātu no latviešiem uzrādīja Toms Skujiņš, kurš finišēja 22. pozīcijā.

Sacīkšu uzvarētājs 234 kilometru garo distanci pieveica sešās stundās, piecās minūtēs un 26 sekundēs. Skujiņš no ekvadorieša atpalika +6:20 minūtes, ieņemot ļoti augsto 22. vietu. Atzīstami nostartēja arī Krists Neilands, kurš finišēja 33. pozīcijā, uzvarētājam piekāpjoties 10:12 minūtes.

Vien fotofinišs ļāva noteikt, ka ar sudraba medaļu apbalvojams beļģis Vauts van Ārts, bet trešo vietu ieņēmis nupat "Tour de France" uzvarējušais slovēnis Tadejs Pogačars, kuri no uzvarētāja atpalika minūti un septiņas sekundes. Turpat aiz viņiem finišēja arī ceturto līdz devīto vietu ieņēmušie riteņbraucēji.

Skujiņa ieņemtā pozīcija ir augstākā kāda Latvijas riteņbraucēja sasniegtā vieta olimpisko spēļu grupas braucienos kopš 2000. gada, kad šajā pašā vietā finišēja Arvis Piziks. Zīmīgi, ka tieši Piziks komentēja sacensības Latvijas Televīzijas ēterā.

Īstā cīņa par medaļām sākās aptuveni 40 kilometrus pirms finiša, kad riteņbraucēji sāka ļoti stāvu un smagu kāpumu Mikuni kalnu pārejā. Šajā posmā "atbira" vairāki ļoti spējīgi sportisti, bet Skujiņš un Neilands turpināja cīņu peletonā, kurā viņi pavadīja arī visas sacensības līdz tam brīdim. Abi sportisti saglabāja vietu vairāk nekā 20 riteņbraucēju lielā pulciņā, bet sāka atpalikt neilgi pirms Slovēnijas zvaigznes Tadeja Pogačara uzsāktiem bēgšanas mēģinājumiem.

Pogačars ar vairākiem citiem riteņbraucējiem atrāvās no pārējiem, bet nākamajā un pēdējā garajā kāpumā, Kagosakas kalnu pārejā, no konkurentiem aizbēga amerikānis Brendons Maknaltijs un Ričards Karapass. Veiksmīgi šo kāpumu aizvadīja Skujiņš, kurš tā laikā pakāpās līdz labāko divdesmitniekam.

Maknaltijs un Karapass izcili sastrādājās, ievērojami attālinoties no sekotāju grupiņas. Savukārt piecus kilometrus pirms finiša Karapass savu "sabiedroto" pameta, izcilā solo spurtā aizbraucot pēc pārliecinošas uzvaras. Pārējie sekotāji Maknaltiju noķēra un savā starpā sadalīja medaļas, van Ārtam un Pogačaram sīvā cīņā finiša taisnē pieveicot sāncenšus.

Gan Skujiņš, gan Neilands veiksmīgi veica pēdējos sacīkstes metrus. Skujiņš savā grupiņā izrāva otro vietu, bet Neilands finiša spurtā apsteidza pārējos sāncenšus.

Sacensībās kopā piedalījās 130 riteņbraucēji, no kuriem finišēja 82 sportisti.

Latvijas riteņbraucēji tik augstas vietas nav ieņēmuši kopš 2000. gada, kad individuālajā braucienā Raivis Belohvoščiks uzrādīja 15. labāko rezultātu, bet Piziks, kā jau minēts, bija 22. vietā grupas braucienā. Veiksmīgākās olimpiskās spēles Latvijas riteņbraucējiem bija 1992. gada Barselonas spēles, kad Dainis Ozols grupas braucienā tika pie bronzas medaļas, bet Piziks finišēja astotais.

Portāls "Delfi" piedāvā gan šo sacīkšu, gan visu olimpisko spēļu notikumu teksta tiešraidi:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!