Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par Tokijas olimpisko spēļu čempioniem BMX riteņbraukšanā piektdien kļuva Nīderlandes sportists Nieks Kimmans un Lielbritānijas riteņbraucēja Betanija Šrīversa.

Pirms olimpisko spēļu startiem Kimmans treniņā sadūrās ar sacensību amatpersonu, kura neuzmanīgi izgāja trasē. Pēc sadursmes Nīderlandes sportistam bija neliels lūzums ceļgala kaulā, tomēr tas nebija šķērslis pārvarēt visas kārtas un iekļūt finālā.

Jau no starta Kimmans izvirzījās vadībā un nevienam tā arī neļāva tikt garām, finišu sasniedzot 39,053 sekundēs. Viņš aiz sevis atstāja britu Kaju Vaitu, bet bronzas godalgu ieguva Karloss Alberto Ramiress. Aiz goda pjedestāla palika trīs sportisti no Francijas.

"Biju gatavs ziedot šo visu sezonu šim mērķim, un pēdējo nedēļu laikā biju tik labs kā nekad," pēc sacīkstēm teica Kimmans. "Jutu spiedienu, bet biju diezgan pārliecināts par sevi. Tad pirmdien [pēc avārijas] domāju, ka mans sapnis ir beidzies. Taču pēc daudz ledus, pretsāpju medikamentiem un palīdzības no dakteriem... Sapratu, ka mans sapnis joprojām ir dzīvs, un zināju, ka tas būs ļoti smagi. Domāju, biju psiholoģiski gatavs ciest un pirmais šķērsot līniju. Tas ir absurdi."

Sieviešu konkurencē kolumbietei Marianai Pahonai neizdevās izcīnīt trešo olimpisko zelta medaļu un kļūt par olimpiskajiem tituliem bagātāko sportisti šajā veidā. Finālā Pahonai sīvāko cīņu sagādāja Šrīvere, kura pēdējo taisni veica mazlietiņ labāk un finišēja tikai par 0,09 sekundēm ātrāk nekā Pahona. Merela Smuldersa no Nīderlandes sacensības noslēdza ar bronzas medaļu.

Jau vēstīts, ka Latvijas BMX riteņbraucēji Helvijs Babriss un Vineta Pētersone nepārvarēja ceturtdaļfināla kārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!