Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Mēs pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm nedomājām, ko sasniegsim, bet tikai par mūsu spēli, un svarīgākais ieguvums šeit bijušas emocijas, pēc ceturtās vietas iegūšanas sarunā ar žurnālistiem sacīja Latvijas pludmales volejbolistes Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka.

Mačā par bronzas medaļām Graudiņa/Kravčenoka ar rezultātu 0-2 (19:21, 15:21) piekāpās Šveices duetam Anukai Veržē-Deprē un Joanai Heidrihai, kopvērtējumā paliekot ceturtajā vietā.

"Šveicietes ir laba komanda, viņas pelnīti uzvarēja. Viņām viss turnīrs bija labs. Mums arī labs turnīrs. Neviens negaidīja, ka tiksim tik tālu. Bet ziniet, kā ir – apetīte rodas ēdot. Gribējām vairāk, gribējās medaļu, bet esam lepnas par mūsu spēli, jo parādījām, ka varam un ka Latvija var," pēc bronzas spēles sacīja Kravčenoka.

Graudiņa piebilda, ka pirms turnīra patiešām nav domājušas par to, cik tālu varētu aizspēlēties un kādu rezultātu uzskatīs par labu.

"Mēs varējām zaudēt jau iepriekšējās spēlēs. Rezultāts mums neko nenosaka, bet gan pati spēle – dabūjam bumbu, tad iesitām bumbu. Emocijas, ko dabūjām, ir pats svarīgākais," par Tokijā piedzīvoto bilst Kravčenoka.

"Šī bija laba spēle. Laba spēle par trešo vietu. Parādījām pasaulei pludmales volejbola augsto līmeni. Jānoskatās spēle vēlreiz, (lai runātu, kas neizdevās), tagad vēl ir emocijas," norāda Graudiņa.

Atceroties gandrīz divu nedēļu ilgušo turnīru, Kravčenoka izceļ ceturtdaļfināla spēli pret Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas pārstāvēm Nadeždu Makroguzovu un Svetlanu Holominu. Izšķirošajā setā Latvijas duets atspēlējās no 8:12, uzvarēja spēli un iekļuva pusfinālā.

Tagad Latvijas duets dosies uz Eiropas čempionātu, kas 11. -15. augustā risināsies Vīnē. Sezonas noslēgumā Graudiņa/ Kravčenoka cer saņemt ielūgumu un spēlēt Pasaules kausa finālturnīrā Itālijā.

Graudiņas/Kravčenokas treneris gandarīts par meiteņu sniegumu

Gandarīts par dāmu sniegumu Japānas galvaspilsētā ir arī brazīliešu treneris Gustavo da Silva Roša. Kopā ar Latvijas duetu pēdējos četros turnīros sasniegti trīs pusfināli, tāpēc Kravčenokas/Graudiņas priekšā viņš novelk cepuri.

Treneris neslēpj, ka Šveices duets laukumā demonstrēja lielisku sniegumu. Viņaprāt, bronzas medaļnieces ļoti vēlējušās uzvarēt, un to parādīja sniegums laukumā. Salīdzinot ar pusfināla spēli, šveicietes piektdien spēlēja krietni labāk.

"Arī mēs spēlējām labāk nekā iepriekš. Zinām, ka ar savu labāko sniegumu varam uzvarēt jebkuru," pārliecināts ir speciālists. "Šeit esam teju 20 dienas. Runāju ar meitenēm, viņas izjuta spiedienu, tāpat nepalīdzēja šie apstākļi, jo nevarējām apskatīt pilsētu un visu pārējo."

Lai arī trenerim ir gana bagāta pieredze, šāda veida turnīrs arī viņam bija pārbaudījums.

"Turnīra laikā centos nesniegt intervijas, jo vēlējos, lai visa uzmanība tiek veltīta meitenēm," savu pieeju darbam skaidro da Silva Roša. "Mans stils ir būt pozitīvam un koncentrēties uz labajām lietām. Mēģinu sniegt labas emocijas, bet par negatīvo nerunāju. Nav jāatgādina, kas izdarīts slikti, jārunā par to, kas izdevies labi."

"Ja tas palīdzēja meitenēm, lieliski - tā tam jābūt. Nav pareizs vai nepareizs trenēšanas stils, tie vienkārši ir citādi," piebilst speciālists.

Galvenā trenera amatā da Silvam Rošam šis ir karjeras lielākais panākums, bet 2016.gadā viņš bija ASV dueta Eiprila Rosa/Kerija Volša Dženingsa treneru korpusā. Riodežaneiro ASV duets olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu. Treneris daudz mācījies no šī turnīra.

"Biju patīkami pārsteigts, ka Eiprila un Kerija man pirms bronzas mača Tokijā novēlēja veiksmi. Nevaru prasīt ko vairāk," prieks dzirdams trenera balsī.

Treneris karjeras laikā strādājis ar spēlētājiem no dažādām pasaules valstīm. Viņš uzsver, ka vienmēr cenšas pielāgoties savām audzēknēm.

"Necenšos izmainīt dueta spēli, mēģinu rast līdzsvaru. Cenšos būt pozitīvs, bet, protams, ir bijuši nelieli pārbaudījumi. Nav viena pareiza pieeja. Pēdējā laikā sasniegtie pusfināli - nevaru būt vēl lepnāks ar to, ko dāmas ir paveikušas," uzsver speciālists. "Šis Latvijai ir liels panākums. Viņas pelnījušas daudz mīlestības."

Da Silva Roša uzsver, ka neskatās nākotnē un arī nedzīvo pagātnē, tāpēc šobrīd ir grūti teikt, kurā spēles aspektā Kravčenoka/Graudiņa var kļūt vēl labākas. Duets ir talantīgs un var spēlēt pret jebkuru pāri uz planētas. Pēc šodien visi trīs savā starpā izrunāsies un, visticamāk, arī nolems, vai turpināt sadarbību.

Treneris Tokijā arī nedaudz pasekoja līdzi vīru dueta Mārtiņa Pļaviņa/Edgara Toča sniegumam. Viņš bija pārsteigts, cik mentāli spēcīgs ir duets, un kādu sniegumu pāris demonstrē laukumā. Da Silva Roša ir pārliecināts, ka Pļaviņš/Točs var izcīnīt bronzas medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!