Foto: F64

Latvijas BMX riteņbraukšanas treneris Ivo Lakučs pēc sportistu izstāšanās no Rio olimpiskajām spēlēm atzina, ka ceturtdaļfinālā sportisti braukuši kā traki un visi braucieni bijuši kā karā – uz dzīvību vai nāvi.

Latvijas BMX braucēji Māris Štrombergs un Edžus Treimanis ceturtdien Rio olimpiskajās spēlēs apstājās ceturtdaļfinālā, abi paliekot soļa attālumā no pusfināla. Tādējādi Štrombergam neizdevās kļūt par trīskārtējo olimpisko čempionu. Ceturtdaļfinālā daudzos braucienos sportisti piedzīvoja sāpīgus kritienus, bet daži pēc tam no sacensībām izstājās gūto savainojumu dēļ.

"Diezgan traki gāja. Nebijām gaidījuši, ka tik traki ies. Bet lielu daļu paveica vējš, jo bija liels pavējš pirmajā taisnē, bet otrajā nenormāls pretvējš. Tāpēc no virāžām nāca ārā ar drausmīgām kļūdām," braucienus raksturoja Lakučs, norādot, ka ne tikai viens no favorītiem Štrombergs netika tālāk, bet vēl daudzi spēcīgi braucēji. "Te iet kā karā – uz dzīvību vai nāvi. Dulli, dulli."

Lakučs norādīja, ka spēcīgais pavējš pēc starta radīja problēmas Štrombergam, kuram tieši otrā "pumpa" līdz šim bija Ahilleja papēdis, bet, diemžēl, izprast šo trases daļu līdz galam tā arī neizdevās. Savukārt pirms pēdējā brauciena Latvijas komanda bijusi pārliecināta, ka jāapbrauc tikai DĀR braucējs Kails Dods, bet palaiduši garām, ka arī šveicietis Dāvids Grafs ir konkurents. Visiem trim braucējiem noslēgumā šajā grupā bija vienāds punktu skaits, bet vietu pusfinālā no trijiem ieguva tikai Grafs, kurš uzvarēja pēdējo braucienu.

"Ar šādiem trīs braucieniem nevar nekur tikt. Nerunājot par medaļu. Nesavācās nevienā braucienā, nav pelnījis tikt [pusfinālā]. Viņam (Štrombergam) vajag pārliecību startā. Ja ir pārliecība, tad ir neapstādināms. Treniņos tā vieta sanāca daudz labāk nekā mačos, bet ko lai saka," sacensības analizē Lakučs. "Fiziski labs, trasē izskatījās labi, viss it kā notika, kā vajag. Bet galva nenostrādāja. Nepieņēma to otro "pumpu". Viņš jau bailēs pat neminās un teica, ka garām ejot džeki, kurus nezina. Ja no šiem braucieniem tiktu tālāk, varbūt uz rītdienu kaut kā spētu viņu savākt. Bet diez vai..."

Lakučs salīdzināja Štromberga startu ar savu startu pirms astoņiem gadiem Pekinas olimpiskajās spēlēs, kad pildīja arī trenera pienākumus. "Es arī 29 gados braucu olimpiādē un sevi nesavācu. Un tagad kā treneris nespēju nolikt Māri pareizi, lai 29 gados kaut ko izcīnītu. Viņš, diemžēl, nobrauca kā es pirms astoņiem gadiem. Tajā vecumā daudz kas atkarīgs no blakus apstākļiem. Viņam vajadzēja to pretvēju [pirmajā taisnē], to labo dienu. Diemžēl, BMX tā ir."

"Viņš ir daudz prātīgāks. Redzējāt, kā te visi krita un gāzās. Viņš ir pietiekami daudz izdarījis, lai šādi nebeigtu sacensības ar kādu traumu. Tas ņēma virsroku. Viņš negrib vēlreiz krist, kā te jau čaļi ir sasitušies. Tie, kas nav neko vēl sasnieguši, brauc ātrāk un dullāk, viņiem lielāks azarts cīņai par tām virsotnēm. Bet mēs palikām bešā," spiests atzīt Lakučs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!