Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas 3x3 basketbola izlase (Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis) sestdien piedzīvoja pirmo zaudējumu Tokijas olimpiskajās spēlēs, mača izskaņā piekāpjoties Beļģijas valstsvienībai.

Latvijas 3x3 basketbola izlase pretiniekiem no Beļģijas zaudēja ar rezultātu 20:21. Dienas pirmajā spēlē Latvija pieveica Polijas valstsvienību. Latviešu dalība turnīrā turpināsies svētdien.

Spēle iesākās diezgan samocīti, tiesnešiem bieži konstatējot noteikumu pārkāpumus, bet Latvijas izlasei pieļaujot vairākas kļūdas. Mieža un Lasmaņa tālmetieni palīdzēja izvirzīties vadībā, bet beļģi realizēja četrus no četriem metieniem viena punkta vērtībā, kaldinot rezultātu 4:7.

Latvijas basketbolisti uz brīdi arī izvirzījās vadībā (8:7) un punktus turpināja krāt ar tālmetieniem, Lasmanim spēles pirmajā pusē realizējot divus divpunktu metienus. Tomēr metienu "garšu" no distances atrada arī pretinieki, kuri pievērsās sev raksturīgākai spēles manierei un turpināja kontrolēt vadību.

Pati spēles izskaņa gan bija rezultatīva. Nauris Miezis vispirms ar metienu pēc caurgājiena, bet tad ar tālmetienu palīdzēja Latvijas izlasei sasniegt 20 punktu slieksni. Taču abas reizes uz viņa raidījumiem ar sarežģītiem divpunktniekiem atbildēja Tibo Vervūrts, ar otro metienu izraujot beļģiem uzvaru (20:21).

Latvijas izlases labā 11 punktus guva Lasmanis, ar astoņiem punktiem atzīmējās Miezis, bet Krūmiņš vienreiz meta precīzi. Pretiniekiem 11 punktus sakrāja Vervūrts, kurš realizēja četrus tālmetienus. Latvijas izlase izcēlās ar atzīstamu precizitāti no distances (5/14), taču Beļģijas basketbolisti meta vēl precīzāk (6/13). Latvieši izcīnīja par 12 bumbām vairāk zem groziem, bet arīdzan astoņas reizes kļūdījās, kamēr beļģi pieļāva vien trīs kļūdas.

Vēsturiskajā turnīrā Latvijas basketbolisti gan debitēja vairākas stundas iepriekš, pirmajā spēlē ar rezultātu 21:14 pieveicot Polijas izlasi. Vieni no turnīra favorītiem maču noslēdza precīzi astoņās minūtēs.

Spēles ievadā vairāku Eiropas čempionātu dalībnieks klasiskajā basketbolā Pšemišlavs Zamojskis ar diviem caurgājieniem ļāva poļiem panākt vadību (1:3). Taču soda laukumā spēles gaitā izteikti saimniekoja Latvijas izlase, kas pēc Lasmaņa un Krūmiņa metieniem izlīdzināja rezultātu (5:5).

Pirmo vadību spēlē ar tālmetienu panāca Krūmiņš, savukārt poļiem aizvien lielākas problēmas sagādāja ciešā latviešu aizsardzība. Turklāt Mieža un Krūmiņa divpunktu metieni vien veicināja rezultatīvu Latvijas izlases sniegumu, rezultātam jau kļūstot 15:9.

Pretinieku naturalizētais amerikānis Maikls Hikss ar individuālu spēli lūkoja glābt situāciju. Tomēr elegants Mieža tālmetiens, precīzs Čavara metiens pēc Krūmiņa piespēles, kā arī Lasmaņa soda metiens ļāva Latvijas izlasei pārliecinoši noslēgt spēli ar uzvaru 21:14.

Uzvarētāju labā septiņus punktus guva Miezis, ar pieciem punktiem izcēlās gan Lasmanis, gan Čavars, bet četrus punktus sakrāja Krūmiņš. Latvieši realizēja 11 no 13 metieniem viena punkta vērtībā, kā arī ievērojami uzvarēja cīņu par atlēkušajām bumbām (15 pret sešām).

Latvijas izlase tādējādi triumfēja vēsturiskā 3x3 basketbola spēlē, sporta veidam debitējot olimpisko spēļu klāstā.

Divas uzvaras divās spēlēs sakrājuši konkurenti Serbijas izlase, bet pa uzvarai vienā spēlē ir Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) un Beļģijas vienībai.

3x3 basketbola turnīra sacensībās piedalās astoņas komandas, kuras katra izspēlēs spēli ar katru. Labākās divas vienības uzreiz nodrošinās vietu pusfinālā, bet trešā līdz sestā labākā komanda dalību turnīrā turpinās no ceturtdaļfināla.

Latvijas izlase svētdien pulksten 9.00 pēc Latvijas laika tiksies ar Ķīnas izlasi, bet pulksten 16.25 spēkosies ar Japānas basketbolistiem.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēļu teksta tiešraidi no Tokijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!