Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas BMX riteņbraucēji Helvijs Babris un Vineta Pētersone ceturtdien Tokijas olimpiskajās spēlēs nespēja iekļūt pusfinālā.

Vīriešu konkurencē Babris startēja otrajā braucienā, kur viņa pretinieki bija 2019. gada pasaules čempions Tvans van Gendts, 2019. gada Eiropas čempions Niks Kimmans, brazīlietis Renato Rezende, Nikolass Toress un kanādietis Džeimss Palmers.

Pirmajos divos braucienos Babris ierindojās piektajās vietās, kas viņa izredzes iekļūst pusfinālā pamatīgi sarežģīja. Pirmajā braucienā Helvijs pēc starta izvirzījās ceturtajā vietā. Trasē gan viņu uz piekto pozīciju atmeta Toress. Finišā trenera Mika Puķīša audzēknim piektā vieta, kamēr dubultpanākumu svinēja nīderlandieši ar van Gendtu priekšgalā. Aiz latvieša muguras palika kanādietis Palmers

Otrajā braucienā Helvijs kopā ar brazīlieti Rezendi sīvi cīnījās par ceturto vietu. Latvietis trasē meklēja vairākus risinājumus, lai uzlabotu pozīcijas, tomēr arī šoreiz finišēja piektais. Pirms pēdējā brauciena viņu no kārotā četrinieka šķīra trīs punkti, ko atspēlēt varēja tikai ar izcilu noslēdzošo braucienu.

Spēcīgajā konkurencē latvietis pēdējā braucienā paveikt brīnumu nespēja. Viņš finišēja, pēdējā, sestajā vietā, pusfinālam nekvalificējoties. Trešajā braucienā Babris pirmajā taisnē sīvi cīnījās ar vietu labāko četriniekā, tomēr atkrita uz noslēdzošo pozīciju. Lai arī finišā viņš parādīja lielisku raksturu un uz finiša līnijas apsteidza Toresu, tomēr iegūtā piektā vieta neļāva iespēju sacensības turpināt pusfinālā.

Summā latvietis palika piektajā vietā ar 15 punktiem, apsteidzot tikai Palmeru, bet Toress ar 13 punktiem bija pēdējais, kurš no šī brauciena kvalificējās pusfinālam. Latvijas sportists olimpiskās spēles noslēdza 20. vietā 24 riteņbraucēju konkurencē.

Labākais šajā grupā trīs braucienu summā bija Kimmans, kurš treniņā sadūrās ar darbinieku pārstāvi, kurš atradās trasē laikā, kad pa to brauca sportisti. Lai arī viņš guva ceļgala traumu, tomēr tas netraucēja ceturtdaļfinālā uzrādīt lielisku rezultātu.

Pētersones pretinieces ceturtdaļfinālā bija divas austrālietes – Saja Sakakibara un Laurena Reinoldsa. Šajā braucienā bija arī britu sportiste Betanija Šriversa, francūziete Manona Valentino un šveiciete Zoe Klasensa.

Pirmajā braucienā Pētersone izmantoja konkurenšu kļūdas un finišu sasniedza ceturtajā vietā, bet otrajā braucienā viņai neizdevās tikt garām nevienai no sportistēm. Pirms pēdējā brauciena Pētersone, Sakaribara un Valentino bija pa pieciem punktiem, un viņas trešajā braucienā sadalīja pēdējo ceļazīmi uz pusfinālu. Pētersone pēdējā braucienā aizvadīja savu labāko startu šajā dienā, tomēr tas būtiski neļāva uzlabot pozīcijas. Viņa palika sestajā vietā, un arī sestajā vietā ierindojās trīs braucienu summā ar 16 punktiem. Savukārt Sakaribara pēdējā braucienā izcīnīja uzvaru.

Pētersone debijas olimpiskajās spēlēs atzīmējās ar 21. pozīciju 24 sportistu lokā.

Kolumbiete Mariana Pahona ceturtdaļfinālā izcīnīja trīs uzvaras un ļoti pārliecinoši pārvarēja ceturtdaļfinālu, lūkojot izcīnīt trešo olimpisko zelta medaļu šajā sporta veidā.

Kā abi atzina Latvijas Riteņbraukšanas federācijai pēc treniņiem, tad trase ir gana sarežģīta un ne tik ritmiska kā citas lielākās superkrosa trases pasaulē. Jāatzīmē, ka tā ir arī garāka no superkrosa trasēm. Braucēji trasi veic vidēji par piecām sekundēm ilgāk nekā citur. Sacensību dienā braucējiem nopietnu pārbaudījumu radīja arī spēcīgais vējš.

Tokijas olimpisko spēļu BMX riteņbraukšanas sacensībās startēja pa 24 vīru un dāmu kategoriju sportistiem. Salīdzinājumam, 2016. gadā Riodežaneiro bija 32 vīri un 16 dāmas.

Piektdien gaidāmas pusfināla un fināla sacensības, kurām kvalificēsies attiecīgi 16 un astoņi sportisti kā vīru, tā dāmu konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!