Foto: F64
Sportistes, kuras pārstāvēs Latviju Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona skrējienā, noteiks Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) valde.

Kā ziņots, svētdien latviešu izcelsmes ASV skrējēja Ariana Hilborna, kura ieguvusi Latvijas pilsonību, Kanādā notikušajā Otavas maratonā izpildīja olimpisko normatīvu, turklāt viņa kļuva par ceturto sportisti, kura to paveikusi, pievienojoties titulētajai Jeļenai Prokopčukai, kā arī Ilonai Marhelei un Anitai Kažemākai.

"Iepriekš tika plānots, ka šādos gadījumos priekšrocības būs sportistiem, kas divu gadu laikā sasnieguši labākos rezultātus. Tomēr tā kā šī ceturtā ceļazīme tika nopelnīta tikai vakar, galējais lēmums vēl nav pieņemts un par to lems LVS valde," aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas izlases direktors Dmitrijs Miļkevičs, paužot, ka pieredzējusī Prokopčuka apstiprinājusi gatavību skriet Olimpiādē.

Tikmēr LVS pārstāve Ieva Bļusina aģentūrai LETA pauda, ka valdes sēde plānota jūnija otrajā vai trešajā nedēļā un tur var tikt lemts arī cits atskaites punkts, kā noteikt sportistes, kuras dosies uz Riodežaneiro.

Ja olimpisko spēļu dalībniece tiks noteikta pēc uzrādītā laika, mājās paliks Kažemāka, kura normatīvu šomēnes izpildīja "Lattelecom" Rīgas maratonā, finišējot divās stundās 44 minūtēs un deviņās sekundēs. Svētdien Hilborna distanci veica divās stundās 40 minūtēs un 32 sekundēs, bet Marhele pērn Frankfurtē finišēja pēc divām stundām 38 minūtēm un vienas sekundes. Tikmēr Prokopčukai personiskais rekords ir ievērojami labāks par šīm trim sportistēm.

Visi četri Hilbornas vecvecāki ir Latvijas pilsoņi, kuri Otrā pasaules kara laikā pameta valsti un emigrēja uz ASV. Hilborna ir sportistes laulātais uzvārds, bet viņas ģimenes īstenais uzvārds ir Zvērs. Sportiste dubulto pilsonību saņēma 2014.gadā, un viņas sportiskā pilsonība jau pārreģistrēta kā Latvijas.

Hilborna bija izpelnījusies vietu 2012.gada Londonas olimpisko spēļu maratona ASV atlases sacensībās, tomēr pie ceļazīmes uz Olimpiādi netika.

Kā izteicās Bļusina, pēc LVS ieskatiem, šobrīd ir nokārtoti visi Hilbornas dokumenti un izvēlēšanās gadījumā viņai nebūtu nekādu šķēršļu, lai pārstāvētu Latviju olimpiskajās spēlēs.

Augustā gaidāmajām Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm patlaban kvalificējušies jau 13 Latvijas vieglatlēti - Gunta Latiševa-Čudare 400 metru skrējienā, Prokopčuka, Marhele, Kažemāka, Hilborna un Valērijs Žolnerovičs maratonā, Laura Ikauniece-Admidiņa septiņcīņā, Rolands Štrobinders, Sinta Ozoliņa un Madara Palameika šķēpmešanā, Pauls Pujāts kārtslēkšanā un Arnis Rumbenieks ar Agnesi Pastari soļošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!