Latvijas karognesējs 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā būs divkārtējais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā Māris Štrombergs.

"Gribēju pateikt lielu paldies par doto iespēju nest karogu. Tas ir liels gods un būs emocionāls un īpašs brīdis manā karjerā," pēc karognesēja paziņošanas uzrunā teica Štrombergs.

Štrombergs ir vienīgais olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanā. BMX riteņbraukšana olimpiskajās spēlēs debitēja 2008. gadā Pekinā, kurās triumfēja latvietis. Četrus gadus vēlāk Londonā Štrombergam izdevās aizstāvēt savu titulu. Māris Štrombergs ir vairākkārtējs Eiropas un pasaules čempions, pasaules kausa un ASV čempionāta uzvarētājs, kā arī dažādu citu sacensību titulu ieguvējs.

Atgādinām, 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs Latvijas karogu atklāšanas ceremonijā nesa pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš. Savukārt pirms tam 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs to darīja šķēpmetējs Vadims Vasiļevskis, kurš nesa Latvijas karogu arī 2004.gada Atēnu Olimpiādes atklāšanas ceremonijā.

Komandas prezentācijas pasākumā piedalījās arī Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi, kurš olimpiskajai komandai dāvanā pasniedza Latvijas karogu kā valsts piederības simbolu un rupjmaizi, kas iemieso dzimtenes un tautas sajūtu. "Man ir patiess gandarījums, ka Latvija Riodežaneiro Olimpiskajām spēlēm ir sagatavojusi spēcīgu Olimpisko sastāvu, kas pārstāvēs Latvijas sarkanbaltsarkano karogu. Patiesi izcili panākumi nevienā jomā, arī ne sportā, nav sasniedzami tikai ar talantu, bet izcilības pamatā ir neatlaidīgs ikdienas darbs, mērķtiecība un sevis pārvarēšana. No sirds novēlu, lai jums izdodas parādīt vislabāko iespējamo sniegumu, novēlu spēku, psiholoģisku noturību un iekšēju mieru, veselību un cīņassparu. Mēs visi turēsim par jums īkšķus", pasākumā apliecināja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Jau ziņots, ka Rio olimpisko spēļu Latvijas delegācijā iekļauti 33 sportisti, kas startēs 12 sporta veidos: vieglatlētikā, BMX un šosejas riteņbraukšanā, brīvajā cīņā, airēšanā, smaiļošanā un kanoe airēšanā, džudo, tenisā, pludmales volejbolā, svarcelšanā, peldēšanā un burāšanā.`

2016. gada Rio olimpiskās spēles notiks 5.-21. augustam.

Latvijas delegācija 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs

Mareks Ārents (vieglatlētika; kārtslēkšana), Ketija Birzule (burāšana; vindsērfings RS:X klase), Jevgeņijs Borodavko (džudo; svara kategorija līdz 100 kg), Anastasija Grigorjeva (brīvā cīņa; svara kategorija līdz 63 kg), Laura Ikauniece-Admidiņa (vieglatlētika; septiņcīņa), Uvis Kalniņš (peldēšana; 200 m kompleksais peldējums), Rebeka Koha (svarcelšana; svara kategorija līdz 53 kg), Ariana Hilborna (vieglatlētika, maratons), Gunta Latiševa-Čudare (vieglatlētika, 400 m skrējiens), Ilona Marhele (vieglatlētika; maratons), Līna Mūze (vieglatlētika; šķēpmešana), Artūrs Ņikiforenko (džudo, svara kategorija virs 100 kg), Jeļena Ostapenko (teniss; sieviešu vienspēles), Sinta Ozoliņa (vieglatlētika; šķēpmešana), Madara Palameika (vieglatlētika; šķēpmešana), Agnese Pastare (vieglatlētika; soļošana 20 km distance), Artūrs Plēsnieks (svarcelšana; svara kategorija līdz 105 kg), Jeļena Prokopčuka (vieglatlētika; maratons), Pauls Pujāts (vieglatlētika; kārtslēkšana), Aļona Ribakova (peldēšana; 200 m distance brasā), Arnis Rumbenieks (vieglatlētika; soļošana 50 km distance), Aleksejs Rumjancevs (kanoe airēšana un smaiļošana; smaiļošanas vieninieks (K1) 200 m distance), Aleksandrs Samoilovs (pludmales volejbols), Aleksejs Saramotins (šosejas riteņbraukšana; grupas brauciens), Zigismunds Sirmais (vieglatlētika; šķēpmešana), Toms Skujiņš (šosejas riteņbraukšana; grupas brauciens), Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols), Rolands Štrobinders (vieglatlētika; šķēpmešana), Māris Štrombergs (BMX riteņbraukšana), Edžus Treimanis (BMX riteņbraukšana), Valērijs Žolnerovičs (vieglatlētika; maratons), Dainis Upelnieks (šaušana), Dagnis Iļjins (kanoe airēšana, 100 m distance).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!