Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmie sportisti no Latvijas, kuri uz Tokijas olimpiskajām spēlēm devās pagājušās nedēļas nogalē, jau iepazinušies ar olimpisko ciematu, un daži no viņiem arī paspējuši aizvadīt savstarpējas sacensības, sarunā ar LETA teica Latvijas delegācijas preses atašeja Marita Vilciņa.

Jau ziņots, ka pirmā grupa ar Latvijas sportistiem piektdien vēlā pēcpusdienā no Rīgas devās uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Piektdien reisā uz Tokiju lidmašīnā sēdās olimpisko spēļu debitanti Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Edgars Krūmiņš, kā arī treneri Raimonds Feldmanis un Dāvis Feikners (visi – 3x3 basketbols).

Tāpat kā pirmie uz Tokiju devās pludmales volejbolisti Edgars Točs/Mārtiņš Pļaviņš un treneris Genādijs Samoilovs un arī Eiropas čempiones Tīna Laura Graudiņa/Anastasija Kravčenoka. Viņām līdzi uz Tokiju devies arī treneris Gustavo da Silva Roša.

Piektdien uz Tokiju izlidoja arī vienīgā Latvijas pārstāve šaušanas sportā Agate Rašmane un viņas treneris Vilnis Celmiņš. 18. jūlijā uz Japānu devās tenisiste Jeļena Ostapenko un trenere Jeļena Jakovļeva, peldētāji Daniils Bobrovs, Ieva Maļuka un speciālisti Jūlija Kuzmina, Germans Jakubovskis, kā arī riteņbraukšanas treneris Toms Flaksis. Tokijā otrdien ieradās Anastasija Sevastova, bet vēl pirms tam arī riteņbraucēji Toms Skujiņš un Krists Neilands.

"Lielākajai daļai no Tokijā esošajiem sportistiem šīs ir pirmās olimpiskās spēles, tāpēc jau pirmajā vakarā izmetām loku pa olimpisko ciematu. Tāpat ieturējām kopīgas vakariņas," par pirmajām dienām Tokijā stāsta Latvijas delegācijas preses atašeja Vilciņa. "Apmeklējām arī starptautisko zonu, kur atlēti saņēma dāvanas no organizatoriem, un izklaides – atpūtas vietu."

"Nākamajā dienā sportisti apmeklēja trenažieru zāles un poliklīniku, kur iespējams veikt atjaunojošās procedūras. 3x3 basketbolisti un pieredzējušais Mārtiņš Pļaviņš jau iemēģinājuši ledus vannu," stāsta Vilciņa. "Pirmdien sportisti saņēma olimpiskos tālruņus."

Tuvojoties olimpisko spēļu oficiālajai atklāšanas dienai, 23. jūlijs, olimpiskajā ciematā sportistu skaits manāmi pieaug. Atlētu Tokijā ir tik daudz, ka divos stāvos izvietotajā ēdnīcā var arī nākties meklēt brīvu sēdvietu.

"Ne visi sportisti jau ir tikuši savās sacensību vietās, bet trešdien pie šādas iespējas tika 3x3 basketbolisti, savukārt ceturtdien spēļu vietu plānots apmeklēt arī Pļaviņam un Edgaram Točam," tuvākos sportistu plānus ieskicē Vilciņa. "Iespējams, arī Rašmane ceturtdien varēs apmeklēt sacensību norises vietu. Pārējiem tāda iespēja būs šīs nedēļas laikā."

Zīmīgi, ka peldētājiem Tokijā jāiepazīstas ar trim baseiniem. Proti, viens paredzēts, lai iesildītos, otrs treniņiem, bet trešajā notiks sacensības. Latvijas pārstāvji Daniils Bobrovs un Ieva Maļuka jau iemēģinājuši treniņu baseinu.

Šosejas riteņbraucēji Skujiņš un Neilands dzīvo Fudzi kalna apkaimē, kur arī paredzētas sacensības. Trešdien abi sportisti iepazinās ar grupas brauciena maršruta noslēguma daļu.

Brīvo laiku sportisti nereti nolemj pavadīt izklaides zonā, kur iespēju netrūkst. Piemēram, Lasmanis un Ostapenko otrdienas vakarā spēkus samērīja galda tenisā.

"Ikvienam sportistam pēc treniņu vai sacensību dienas gribas patīkami pavadīt laiku, tāpēc arī nereti izvēle par labu krīt izklaides zonai, kur jautrā atmosfērā iespējams "pamačoties" ar saviem komandas biedriem, sporta veida kolēģiem vai delegācijas biedriem," pozitīvu emociju nozīmīgumu saspringtajā grafikā uzsver preses atašeja.

"Visvairāk sportisti pārdzīvo, ka nevarēs savējos atbalstīt klātienē. Sacensības visi delegācijas sportisti skatīsies vienā telpā. Šogad šādi būs jāatbalsta savējie," skaidro Vilciņa.

Pirmie iespaidi par olimpisko ciematu un teritoriju Latvijas sportistiem ir patīkami. Lai arī ārzemju presē dabai draudzīgās kartona gultas lēnām iemanto bēdīgu slavu, organizatori īpaši parūpējušies par vairākām pielāgojamām funkcijām. Proti, olimpiskajā ciematā personas guļ uz trim matračiem. Ar īpašas ierīces palīdzību iespējams noteikt savam ķermenim labāko "matraču kombināciju", tādējādi ikvienam dodot iespēju uzlabot savu miega kvalitāti. Matračus gultā iespējams salikt dažādos veidos.

Vilciņa arī atminējās Riodežaneiro olimpiskās spēles. Salīdzinot ar iepriekšējām vasaras olimpiskajām spēlēm, Tokijā olimpiskajā ciematā istabiņas ir plašākas. Japānā gan ir cita problēma, augumā garākiem sportistiem vannasistabā un citās nelielās telpās jāuzmana galva, jo pretējā gadījumā tā atdursies pret griestiem.

21. jūlijā uz Tokiju devās arī BMX riteņbraucēji Vineta Pētersone un Helvijs Babris, kā arī viņu treneri attiecīgi Ģirts Kātiņš un Miks Puķītis. Tāpat šajā pulkā bija arī soļotājs Arnis Rumbenieks un viņa treneris Aivars Rumbenieks.

Tokijas olimpisko spēļu norise paredzēta no 23. jūlija līdz 8. augustam. Latviju 14 sporta veidos pārstāvēs 33 sportisti.

Latvijas olimpiskās komandas sastāvs Tokijas olimpiskajās spēlēs:

Laura Igaune, Gatis Čakšs, Līna Mūze, Ruslans Smolonskis, Arnis Rumbenieks, Madara Palameika, Anete Kociņa, Līga Velvere (visi - vieglatlētika), Tīna Laura Graudiņa, Anastasija Kravčenoka, Mārtiņš Pļaviņš, Edgars Točs (visi - pludmales volejbols), Vineta Pētersone, Helvijs Babris, Toms Skujiņš, Krists Neilands (visi - riteņbraukšana), Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš (visi - 3x3 basketbols), Jevgeņijs Borodavko (džudo), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Roberts Akmens (smaiļošana), Agate Rašmane (šaušana), Kristaps Neretnieks (jātnieku sports), Anastasija Grigorjeva (cīņa), Kalvis Kalniņš (karatē), Artūrs Plēsnieks, Ritvars Suharevs (abi - svarcelšana), Ieva Maļuka, Daniils Bobrovs (abi - peldēšana), Anastasija Sevastova, Jeļena Ostapenko (abas - teniss).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!