Foto: Reuters/Scanpix

Visu laiku medaļām bagātākais olimpisko spēļu dalībnieks, ASV peldētājs Maikls Felpss trešdien emocionāli izcīnīja tiesības startēt 2016. gada Rio olimpiskajās spēlēs, kas viņam būs piektās sportista karjerā.

Tādējādi Felpss kārtējo reizi ierakstīs savu vārdu vēsturē, jo līdz šim neviens ASV peldētājs nav startējis piecās olimpiskajās spēlēs.

Felpss tiesības startēt Rio Olimpiādē ieguva 200 metru distancē tauriņstilā, kas ir viņa kroņa disciplīna. ASV olimpiskajās atlases sacensībās Nebraskā Felpss bija ātrākais gan priekšsacīkstēs, gan pusfinālā, gan finālā, kurā viņa laiks bija 1:54,84 minūtes, bet otrais ar laiku 1:55,81 minūte bija Toms Šīldss. Pirmo divu vietu ieguvēji izcīnīja ceļazīmes uz Rio olimpiskajām spēlēm.


"Šī vakara sasniegums man daudz ko nozīmē dzīvē. Viss, kas notika ar mani, spēt atgriezties – iespējams, ka tas bija daudz smagāk, nekā jebkurš peldējums karjerā," pēc emocionālās uzvaras teica Felpss, kuram 30. jūnijā aprit 31 gads.

Felpss jau 15 gadu vecumā debitēja 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs, kur gan netika pie medaļām, bet bija piektais 200 metros tauriņstilā. Toties turpinājumā 2004. gadā Atēnās Felpss izcīnīja sešas zelta medaļas, bet pēc četriem gadiem Pekinā laboja daudzus rekordus, savu medaļu kolekciju papildinot ar vēl astoņām zelta godalgām. Londonas Olimpiādē Felpss izcīnīja vēl četrus čempiona titulus, kļūstot par visu laiku medaļām bagātāko olimpieti – 18 zelta, divas sudraba un divas bronzas medaļas.

Pēc 2012. gada olimpiskajām spēlēm Londonā izcilā peldētāja dzīve sāka mest līkločus un sagādāja izcilajam sportistam daudzus pārbaudījumus. Felpss noslēdza karjeru, tad izlēma atgriezties, vēlāk viņu aizturēja par braukšanu dzērumā pie stūres, sportists izgāja atkarību ārstēšanas kursus, pēc kuriem atgriezās, kā pats raksturoja, "kā pavisam cits cilvēks".

Felpss tagad ir saderinājies ar savu ilggadējo draudzeni Nikolu Džonsoni, un pārim pirms diviem mēnešiem piedzima dēls Būmers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!