Foto: F64
Latvijas maratona skrējēja Dace Lina maratonā sākusi trenēties vien pirms četriem gadiem, kad iespaidojās no Pekinas Olimpiādē, bet svētdien viņa jau startēja Londonas olimpiskajās spēlēs.

Kā ziņots, svētdien Lina 42 kilometrus garo distanci veica divās stundās 47 minūtēs un 47 sekundēs, ieņemot 98.vietu.

"Gāja pagrūti, bet jau pēc trases shēmas ieraudzīšanas sapratu, ka personiskais rekords šeit nebūs," pēc finiša pastāstīja Lina. "Kad Frankfurtē un Hannoverē skrēju olimpisko spēļu normatīvus, trase bija vieglāka. Arī fiziski toreiz labāk jutos."


Lina stāstīja, ka Londonas olimpiskajā trasē katrā aplī bija kāpums, ko var salīdzināt ar Valmieras maratona distanci.

"30 kilometrā pienāca "lūziens". Tomēr bija jāturpina cīnīties treneru, ārstu un līdzjutēju dēļ. Man bija jāfinišē un tāds arī bija primārais mērķis," stāstīja Lina. Sportistēm jau desmit minūtes pirms starta nācies atdot jakas, tāpēc viņas nosalušas, turklāt distances sākumā lija spēcīgs lietus, bet vēlāk kļuvis samērā karsts.

"Kopumā esmu ļoti apmierināta. Protams, nesasniedzu personisko rekordu, bet neviens arī no manis negaidīja medaļu," stāstīja Lina, atgādinot, ka sen olimpisko spēļu maratonā nav startējušas tik daudz dalībnieces kā šoreiz - 119.

Jau no pirmajiem kilometriem Lina atpalika no pārējām sportistēm. Latviete atzina, ka tāds bija uzstādījums. "Treneris teica, lai skrienu tā, ka varu parunāt. Apmēram pirmos 15 kilometrus tā arī mierīgi skrēju."

Sestdien pēc finiša 20 kilometru soļojumā Arnis Rumbenieks izteica sarūgtinājumu, ka distances finišs nebija olimpiskajā stadionā. Linai bija līdzīga "bēda". "Tā ir neliela vilšanās, jo iedvesmojos tieši no Pekinas Olimpiādes un toreiz dalībnieces finišēja stadionā. Šeit sajūtas var salīdzināt ar parasto maratonu, vienīgi līdzjutēju bija vairāk un skaļāki. Ausis man ir piebļautas pamatīgi un mazliet tas pat traucēja. Patīkami, ka trijās vietās trasē bija man nepazīstami cilvēki ar Latvijas karogiem."

"Šis man bija kā sapnis un ceru, ka kāds tagad iedvesmosies no manis un sapratīs, ka ir vērts tiekties uz olimpiskajām spēlēm," cerību izteica latviete. "Pirms četriem gadiem sēdēju pie televizora, braukāju ar riteni, piedalījos dažādās piedzīvojumu sacensībās. Biju aktīva, tomēr neviens neteica, ka esmu talantīga. Šādus rezultātus sasniegt man palīdzēja Igora Kazakeviča stingrā treniņu metodika."

Jau vēstīts, ka Lina iepriekš izpildīja Londonas Olimpiādes maratona sacensību B normatīvu. Olimpisko A normatīvu izpildīja Jeļena Prokopčuka, bet pie B normatīva tika Lina, kā arī Ilona Marhele, tomēr Latvijas labākā gargabalniece Prokopčuka atteicās no starta Londonā, baidoties no karstiem laika apstākļiem.

Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!