Foto: AP/Scanpix
Londonas olimpisko spēļu medaļu pagatavošanai izmantotas astoņas tonnas zelta, sudraba un vara.

Dārgmetāli tika iegūti no raktuvēm Mongolijā un Jūtā. Šis ir lielākais metāla daudzums, kāds jebkad izmantots olimpiskajām medaļām.

Londonas Tauerā medaļas tika nogādātas 2.jūlijā un kopš tā laika atrodas stingrā apsardzes uzraudzībā. Kopumā 4700 olimpisko un paraolimpisko medaļu tiks glabātas blakus Lielbritānijas kroņa dārgakmeņiem līdz brīdim, kad tās pasniegs sportistiem.

"Vairāku gadsimtu garumā Londonas Tauerā tiek apsargāti šīs valsts vērtīgākie izstrādājumi, tāpēc tas ir arī labākais patvērums 2012.gada olimpiskajām medaļām," norādīja Londonas mērs Boriss Džonsons.

Čempionu medaļas ir ļoti vērtīgas, neskatoties uz to, ka zelts veido niecīgu daļu no sakausējuma. Tikai seši grami jeb 1,34% no zelta medaļas izgatavošanā izmantotajiem metāliem ir zelts. Lielāko daļu - 92,5% - veido sudraba sakausējums, bet pārējais ir varš.

Tomēr zelta un sudraba cenas laikā kopš 2008.gada Pekinas Olimpiādes ir dubultojušās, kas nozīmē, ka Londonas olimpiskajām spēlēm gatavotās medaļas ir dārgākās šī sporta pasākuma vēsturē.

Tāpat Londonas medaļu izmēri (85 milimetri diametrā un 7 milimetri biezumā) tās padara par smagākajām, kādas jebkad pasniegtas vasaras Olimpiādē. Pekinā olimpiskās medaļas svēra aptuveni uz pusi mazāk - 200 gramus. Absolūtais medaļu svara rekords pieder Vankūveras ziemas Olimpiādes medaļām, kuru svars sasniedza 576 gramus.

Londonas olimpisko spēļu medaļu dizainu, kura aversā attēlota grieķu uzvaras dieviete Nika, izveidojis britu mākslinieks Deivids Vatkinss. Savukārt medaļu reversā atainots Londonas olimpisko spēļu logo. Tas atrodas priekšā mirgojošu zvaigžņu motīvam, kas apzīmē olimpisko spēļu garu un tradīcijas, un Temzas upei, kas simbolizē Londonu.

"Ja atklājam kaut mazāko bojājumu, medaļas neizmantojam," uzsvēra olimpisko medaļu izgatavotāju programmas direktors Fērguss Fīnijs.

Izejvielas medaļu izgatavošanai tika iegūtas Mongolijā un Jūtā, Amerikas Savienotajās valstīs. Medaļu izgatavotāji norāda, ka šīs medaļas būs daudz kvalitatīvākas par tām, kas tika pasniegtas 1948.gada Londonas Olimpiādē.

Londonas olimpiskās spēles ilgs no 27.jūlija līdz 12.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!