Foto: F64
Londonas olimpiskajās spēlēs ceturtdien, 9.augustā, sacensības plānotas septiņiem Latvijas sportistiem.

Kā pirmais plkst.11 pēc Latvijas laika desmitcīņas sacensības turpinās Edgars Eriņš. Šajā laikā notiks 110 metru barjerskrējiens, bet vēl dienas gaitā Eriņš aizvadīs diska mešanu, kārtslēkšanu, šķēpa mešanu un 1500 metru skrējienu.

Pēc piecām disciplīnām Eriņš ar 3893 punktiem ieņem kopvērtējuma 25.vietu.

Eriņam pieder Latvijas rekords desmitcīņā - 8312 punkti. To viņš uzstādīja sacensībās Valmierā pagājušā gada jūnijā.

Šī 26 gadus vecajam Eriņam ir olimpiskā debija.

Plkst.17 sāksies ceturtdaļfināla braucieni BMX sacensībās vīriešiem, kurās startēs trīs Latvijas sportisti - Māris Štrombergs, Rihards Veide un Edžus Treimanis.

Kā ziņots, trešdien notika priekšsacīkstes, kurās tiks aizvadītas sacensības uz laiku. Tajās Štrombergs ieņēma 11.vietu, Veide ierindojās 13.pozīcijā, bet Treimanis neilgi pirms finiša piedzīvoja kritienu. Par Treimaņa dalību ceturtdaļfinālā tiks izlemts vien neilgi pirms sacensību sākuma.

Tikmēr priekšsacīkstēs sievietēm Latvijas sportiste Sandra Aleksejeva trešdien ieņēma 13.vietu.

Priekšsacīkstēs katrs sportists veica atsevišķu braucienu, atkarībā no uzrādītā laika iegūstot numuru, ar kuru braucējs būs izlikts vēlāk. Šāds formāts tika pielietots, lai izslēgtu iespēju, ka spēcīgākie braucēji savā starpā spēkojas vēl pirms fināla. Visi priekšsacīkšu dalībnieki kvalificējās nākamajai kārtai, līdz ar to nenotika cīņa uz dzīvību un nāvi.

Pēc ceturtdaļfināla trim braucieniem tālākām cīņām kvalificēsies pa diviem labākajiem sportistiem, savukārt atlikušos divus braucienus brauks pusfinālos neiekļuvušie sportisti, kuri sacentīsies par atlikušajām divām ceļazīmēm no katras ceturtdaļfināla grupas.

Savukārt piektdien notiks pusfināli vīriešiem un arī sievietēm, kurām ceturtdaļfināla kārta nav paredzēta. Šeit sportisti aizvadīs trīs braucienus, finālā iekļūstot par četriem labākajiem sportistiem.

Finālsacensības BMX braucējiem paredzētas vēlāk piektdien, kurās medaļas tiks sadalītas vienā braucienā.

Pekinas olimpisko spēļu čempions Štrombergs karjeras laikā ticis arī pie divām pasaules čempionātu zelta medaļām un vienas sudraba godalgas, kamēr Treimanis un Veide ir šīgada Eiropas čempionāta finālsacensību pirmo divu vietu ieguvēji.

Savukārt Aleksejeva šīgada pasaules čempionātā ieņēma 16.vietu, tomēr sacensībās viņa piedzīvoja nopietnu kritienu, saraujot kājas sānu saites un krusteniskās saites, kā arī iedzīvojoties meniska plīsumā.

Citviet plkst.21 cīņu par bronzas medaļām pludmales volejbola turnīrā sāks Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, kuri atkāroti tiksies ar Ričardu Šuilu un Reineru Numerdoru no Nīderlandes.

Pusfināla cīņā ar piekto numuru izliktais Nīderlandes duets ar rezultātu 0-2 (14:21, 16:21) zaudēja šī gada Eiropas čempioniem Jūliusam Brinkam/Jonasam Rekermanam no Vācijas, kuri izlikti ar trešo numuru.

Savukārt Pļaviņš/Šmēdiņš, kuri izlikti ar 17.numuru, pusfināla spēlē otrdien ar 0-2 (15:21, 20:22) zaudēja turnīra galvenajiem favorītiem, brazīliešiem Alisonam Čeruti un Emanuelam Regu.

Abi dueti iepriekš tikās apakšgrupas sacensībās, kad E grupas trešās kārtas cīņā pārāki ar 2-0 (21:14, 21:18) bija latvieši.

Kā ziņots, otrs Latvijas duets Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins astotdaļfināla mačā ar 0-2 (12:21, 17:21) zaudēja Brinkam/Rekermanam. Latvijas duets dalību Londonas Olimpiādē līdz ar to noslēdza dalītā devītajā vietā.

Pirms četriem gadiem Pekinā Pļaviņa un Samoilova duets ieņēma devīto pozīciju.

Visbeidzot, plkst.23 finālsacensības šķēpmešanā sievietēm sāks Latvijas rekordiste Madara Palameika.

Palameika kvalifikācijas sacensībās pirmdien savu labāko rezultātu uzrādīja pirmajā mēģinājumā, kad šķēpu raidīja 60,62 metrus tālu. Otrajā mēģinājumā viņas rezultāts bija 60,50 metri, bet trešajā - 57,91 metrs.

Kvalifikācijas normatīvs bija 62,00 metri, bet Palameika finālam kvalificējās ar desmito labāko rezultātu.

Tikmēr finālam nespēja kvalificēties vēl divas Latvijas pārstāves šajā disciplīnā Sinta Ozoliņa-Kovala un Līna Mūze.

Mūze savu labāko rezultātu uzrādīja pēdējā, trešajā, mēģinājumā, kad viņas raidītais šķēps lidoja 59,91 metru tālu. Ar šādu rezultātu viņa kvalifikācijas sacensību kopējā ieskaitē ieņēma 13.vietu un kā pirmā palika aiz fināla robežas. Savukārt Ozoliņa-Kovala savā labākajā - otrajā - mēģinājumā uzrādīja rezultātu 58,86 metri, ieņemot 20.pozīciju.

Jau vēstīts, ka pirms četriem gadiem Pekinas Olimpiādē Ozoliņa-Kovala ieņēma 11.vietu, bet Palameikai un Mūzei šī ir olimpiskā debija.

24 stundu režīmā līdzjutējiem notikumus Olimpiādē iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāla pārraidēs.

Jau vēstīts, ka līdz šim visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

Londona ir pirmā pilsēta, kurā vasaras olimpiskās spēles notikušas trīs reizes - iepriekš tās Lielbritānijas galvaspilsētā risinājās arī 1908. un 1948.gadā.

Par medaļām Londonā līdz svētdienai cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!