Foto: F64
Londonas olimpiskajās spēlēs šodien sacenšas deviņi Latvijas sportisti.

Vispirms plkst.12 pēc Latvijas laika sāksies priekšsacīkstes 50 metru peldējumā brīvajā stilā sievietēm, kur uz starta dosies 18 gadus vecā Latvijas sportiste Gabriela Ņikitina, kura ir jaunākā Latvijas delegācijas sportiste Olimpiādē.

Ņikitina startēs piektajā peldējumā kopā ar olimpisko čempioni 100 metru brasā lietuvieti Rūtu Meilutīti. Šajā peldējumā Ņikitinai ir trešais labākais kvalificēšanās laiks dalībai Olimpiādē.

Pusfinālam, kas notiks vēlāk vakarā, kvalificēsies 16 labāko rezultātu īpašnieces, bet fināls šajā distancē paredzēts sestdien.

Tāpat šodien tiek dots starts vieglatlētikas sacensībām.

Plkst.12 kvalifikācijas sacensības lodes grūšanā vīriem uzsāks Māris Urtāns. Fināls, kurā startēs kvalifikācijas normatīvu pārvarējušie sportisti vai 12 labāko rezultātu īpašnieki, notiks vēlāk vakarā.

Tāpat plkst.12.05 septiņcīņas sacensības uzsāks Aiga Grabuste un Laura Ikauniece, kuras dienas gaitā aizvadīs 100 metru barjerskrējiena, augstlēkšanas, lodes grūšanas un 200 metru skrējiena disciplīnas.

Atlikušās trīs disciplīnas - tāllēkšanu, šķēpmešanu un 800 metru

skrējienu - sportistes aizvadīs sestdien.

Plkst.13.20 kvalifikācijas sacensības vesera mešanā aizvadīs Igors Sokolovs. Fināls, kurā startēs kvalifikācijas normatīvu pārvarējušie sportisti vai 12 labāko rezultātu īpašnieki, notiks svētdien.

Savukārt plkst.22.05 1500 metru distancē priekšskrējienu aizvadīs Dmitrijs Jurkevičs. Latvietis startēs trešajā skrējienā, kur viņam ir trešais sliktākais personīgais rekords. Pusfinālam, kas notiks svētdien, kvalificēsies katra skrējiena pirmo sešu vietu ieguvēji un vēl sešu labāko rezultātu īpašnieki.

Citviet plkst.12.30 otro kvalifikācijas kārtu ātršaušanā ar pistoli 25 metru distancē uzsāks pieredzējušais šāvējs Afanasijs Kuzmins, kurš pēc pirmās kārtas ieņem 11.vietu.

Šodien norisināsies arī fināls, kur iekļūs seši labākie sportisti.

Visbeidzot, astotdaļfināla cīņu pludmales volejbola turnīrā plkst.15 uzsāks ar 17.numuru izliktie Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš. Viņi spēkosies ar norvēģiem Tarjeiju Skārlunnu un Martinu Spinnangru, kuriem ticis 18.numurs.

Savukārt ar 16.numuru izliktie Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins astotdaļfināla mačā sestdien tiksies ar šī gada Eiropas čempioniem Jūliusu Brinku un Jonasu Rekermanu no Vācijas, kuri izlikti ar trešo numuru.

Iepriekš Samoilovs/Sorokins D apakšgrupā trijās cīņās izcīnīja divas uzvaras, tomēr palika vien trešajā vietā. Tas gan Latvijas duetam kā vienam no diviem labākajiem trešajā vietā palikušajiem pāriem neliedza automātiski iekļūt astotdaļfinālā.

Tikmēr Brinks/Rekermans C grupas cīņās tika pie trim uzvarām, ieņemot pirmo vietu.

Pļaviņš/Šmēdiņš ar trim uzvarām trīs spēlēs E apakšgrupas cīņas noslēdza ar izcīnītu pirmo vietu savā grupā.

Skārlunns/Spinnangrs ar diviem panākumiem F grupā ieņēma otro pozīciju.

Abi Latvijas dueti Olimpiādē sev jau nodrošinājuši vismaz dalītu devīto vietu.

Pēc grupu turnīra izslēgšanas cīņām kvalificējās 16 pāri - katras grupas spēcīgākās divas komandas un divi labākie pāri no tiem, kas palika trešajā vietā, bet tiem piepulcējās vēl divi trešajā vietā palikušie pāri, kuri savā starpā aizvadīja papildus izslēgšanas kārtu.

Londonas olimpisko spēļu pludmales volejbola turnīrs ilgs līdz 9.augustam.

24 stundu režīmā līdzjutējiem notikumus Olimpiādē iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāla pārraidēs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Pirmo reizi vasaras olimpiskajās spēlēs Latvija pārstāvēta galda tenisā, kā arī cīņā un BMX sportā sievietēm.

Līdz šim visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

Londona ir pirmā pilsēta, kurā vasaras olimpiskās spēles notikušas trīs reizes - iepriekš tās Lielbritānijas galvaspilsētā risinājās arī 1908. un 1948.gadā.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!