Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Peldēšanas federācijas prezidents Kaspars Pone pieļauj, ka 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs valsti varētu pārstāvēt vairāk nekā divi sportisti.

''Ir iespējams, ka Latvija Londonā varētu startēt ar vairāk nekā diviem peldētājiem, taču to zināsim tikai pēc 20. jūnija, kad būs beigušās visas kvalifikācijas sacensības,'' pastāstīja Pone. Viņš uzskata, ka atlikušajās sacensībās sportistiem jācenšas parādīt labāko sniegumu un pēc tam jāgaida informācija no Starptautiskās Ūdens sporta veidu federācijas (FINA).

Lai simtprocentīgi garantētu vietu olimpiskajās spēlēs, ir jānopeld distance FINA noteiktajā olimpiskās kvalifikācijas laikā (OQT), ko nosacīti var uzskatīt par A normu. Pone gan atzina, ka šoreiz FINA tās noteikusi krietni augstas, tādēļ samērā maz peldētāju to spējuši izpildīt, un palielinās pārējo izredzes, tāpēc galvenais ir atlikušajās sacensībās nopeldēt pēc iespējas ātrāk.

Pēc pagājušajā nedēļā Ungārijas pilsētā Debrecenā notikušā Eiropas čempionāta no Latvijas peldētājiem Uvim Kalniņam 100 un 200 metru brīvajā stilā, Konstantīnam Blohinam 100 metros uz muguras un Aļonai Ribakovai 100 metros brasā ir izpildīts ielūguma normatīvs (OST) jeb nosacītā B norma.

''Eiropas čempionātā tika sasniegti vairāki Latvijas rekordi. Ir arī izpildītas olimpiskās kvalifikācijas normas. Tie arī ir mūsu sasniegumi,'' sacīja federācijas prezidents, komentējot peldētāju veikumu Debrecenā. ''Uz ko vairāk pašlaik cerēt nevaram objektīvu iemeslu dēļ. Nedēļas beigās Kraņā, Slovēnijā, notiks sacensības, kurās izpildīt normatīvu centīsies Gabriela Ņikitina un Jānis Šaltāns. Arī ar B normatīvu varētu būt apmēram 360 peldētāju no visas pasaules, kas tiks olimpiskajās spēlēs.''

FINA informācija liecina, ka katrai Nacionālajai federācijai un Nacionālajai olimpiskajai komitejai būs jāizvēlas pieteikt peldētājus vai nu pēc universiālisma kvotas, kas paredz tikai vienu vīrieti un vienu sievieti vai arī pēc peldētāju sasniegtajiem OQT vai OST normatīviem, taču abas iespējas reizē izmantot nav iespējams.

Iepriekšējo gadu izcilākie Latvijas peldētāji Romāns Miloslavskis un Andrejs Dūda, kam kopā patlaban pieder 12 Latvijas rekordu, nav potenciālajā Londonas braucēju pulkā. Pone norādīja, ka Miloslavskis neplānoja startēt Londonā, bet pēc Latvijas olimpiādes Liepājā vispār gatavojas beigt karjeru, savukārt Dūda trenējas ASV. ''Viņu interesēja tikai A normatīva sasniegšana, taču tas ir ļoti augsts,'' sacīja Pone.

FINA olimpiskajām peldēšanas sacensībām ir noteikusi 900 cilvēku kvotu. Prioritārā secībā pirmie ir sportisti, kas izpilda OQT; stafešu komandu dalībnieki; universiālisma kvotu sportisti un ielūguma jeb OST normatīvu izpildījušie peldētāji.

Londonas olimpiskās spēles notiks no 27.jūlija līdz 12.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!