Foto: F64
Neviens no Latvijas modernās pieccīņas sportistiem nav kvalificējies 2016.gada Riodežaneiro vasaras olimpiskajām spēlēm, vēsta Starptautiskā Modernās pieccīņas federācija (UIPM), tomēr, kā atzīst Latvijas Modernās pieccīņas federācijas prezidents Jānis Liepiņš, Ruslanam Nakoņečnijam vēl ir nelielas izredzes tikt uz četrgades lielāko notikumu.

UIPM ceturtdien paziņoja pēdējos sportistus, kuri kvalificējušies Olimpiādei, un sarakstā nav neviena no Latvijas sportistiem.

Aizvadītajā gadā notikušās Riodežaneiro olimpisko spēļu atlases sacensības Latvijas sportisti neaizvadīja īpaši veiksmīgi, un pie ceļazīmēm jau gadu pirms Olimpiādes neizdevās tikt. Pagājušajā nedēļā notikušajā pasaules čempionātā tika sadalītas vēl pa trim ceļazīmēm, kuras izcīnīja pa trim sportistiem vīru un dāmu konkurencē, kas Olimpiādei vēl nebija kvalificējušies. Tāpat pēc pasaules čempionāta, ņemot vērā pasaules rangu, katrā dzimumā tika izdalītas vēl pa sešām ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm.

Vistuvāk olimpiskās ceļazīmes iegūšanai bija Ruslans Nakoņečnijs, kurš pasaules rangā ieņēma 24.vietu, Pāvels Švecovs bija 72.pozīcijā, bet Deniss Čerkovskis atradās 87.vietā. Savukārt dāmu konkurencē Jeļena Rubļevska bija 47.vietā.

"Tām valstīm, kurām olimpisko spēļu normatīvus izpildījuši vairāk nekā divi sportisti, divu nedēļu laikā jāizvēlas, kuri atlēti dosies uz Olimpiādi. Citu sportistu nokļūšana uz olimpiskajām spēlēm ir atkarīga no tā, no kuras atlases - kontinentālajiem čempionātiem, pasaules čempionāta vai olimpiskā reitinga - tiks izvēlēti liekie sportisti. Patlaban Ruslana izredzes kvalificēties vērtēju 50 uz 50. Viss ir atkarīgs no tā, kuri sportisti tiks atskaitīti. Vīriešiem par ceļazīmēm cīnās 35 sportisti, jo viena vieta ir atvēlēta Brazīlijas atlētam, bet kungiem neviens no šīs valsts kvalificējies nav. Gaidīsim gala rezultātus," sarunā ar aģentūru LETA teica Liepiņš.

Vairāk par diviem sportistiem olimpiskajām spēlēm kvalificējušies no Dienvidkorejas, Ķīnas, Krievijas, Ēģiptes, Ungārijas un Ēģiptes.

Šī gada pasaules čempionātā Nakoņečnijs izcīnīja 14.vietu, bet Rubļevska ieņēma 28.pozīciju, kamēr Švecovs un Čerkovskis finālā neiekļuva. Tāpat Nakoņečnijs un Švecovs izcīnīja augsto ceturto vietu stafetes sacensībās, bet jauktajā stafetē Rubļevska kopā ar Švecovu finišēja sestā.

"Kopumā startu pasaules čempionātā vērtēju ļoti labi. Prieks arī par Švecova sniegumu, kas rāda, ka mums aug jaunā paaudze. Viņam galvenie mači ir Eiropas čempionāts. Denisam sāpēja kāja un patraucēja gūtā trauma. Tāpat arī Jeļena šosezon startēja pusslima. Ruslanam stabili uzlabojas paukošana. Nākošgad jau varam cerēt uz 216-224 punktiem. Viņa līmenis ir virs vidējā. Šogad Ruslans piedalījies jau 11 sacensībās, tagad arī viņam jāatjaunojas līdz Eiropas čempionātam," uzsvēra Liepiņš.

Olimpiādē katrā dzimumā sacentīsies 36 sportisti.

Patlaban 40 gadus vecā Rubļevska piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs. 2000.gadā Sidnejā viņa ieņēma astoto vietu, bet pēc četriem gadiem Atēnās tika kronēta par vicečempionu. 2008.gadā Pekinā viņa ierindojās 23.vietā, bet pirms četriem gadiem Londonā vēlreiz bija astotā.

Rubļevskas kontā ir arī divas pasaules čempionāta bronzas medaļas, kas izcīnītas 2000. un 2005.gadā.

Tāpat arī 37 gadus vecais Čerkovskis savu labāko rezultātu sasniedza Atēnās, kur palika 36 punktu attālumā no bronzas medaļas, finišējot ceturtais. Sidnejā Čerkovskim 18., Pekinā 11. un Londonā 19.pozīcija.

Tikmēr Nakoņečnijs savās pirmajās sacensībās ar Latvijas karogu pagājušā gada martā negaidīti uzvarēja Pasaules kausa posmā, tomēr kopš tā laika rezultāti vairs nav bijuši tik augsti.

Ukrainā dzimušajam Nakoņečnijam pērn par īpašiem nopelniem valsts labā piešķīra Latvijas pilsonību.


Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies 13 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi, cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs. Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, bet to izmantotāji oficiāli vēl nav zināmi.

Šonedēļ arī oficiāli noslēgusies olimpiskā atlase džudo, un tur, visticamāk, pie ceļazīmēm tiks Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, bet tas pagaidām vēl nav oficiāli apstiprināts. Tāpat Latvija ieguvusi divas ceļazīmes BMX riteņbraukšanā, bet to izmantotāji pagaidām vēl nav apstiprināti.

Liela daļa olimpisko spēļu dalībnieku oficiāli kļūs zināmi tuvākajā laikā. Tuvu, lai kvalificētos Olimpiādei, ir pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, tomēr Latvija vēl saglabā izredzes arī uz otrā pāra vietas nopelnīšanu Kontinentālajā kausā, tenisiste Aļona Ostapenko, kā arī svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha. Tāpat Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā, tomēr skaits vēl var palielināties, ja kāds no sportistiem izpildīs kvalifikācijas normatīvu.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - pagājušajā nedēļā ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnīja Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn kanoe airēšanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!