Lietuviešu sportiste Živile Balčūnaite, kura aizpagājušā gada Eiropas čempionātā uzvarēja maratona skrējienā, bet pagājušā gada aprīļa sākumā par dopinga lietošanu tika diskvalificēta uz diviem gadiem, nav panākusi Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) labvēlību, kas atstājusi spēkā sportistei piemēroto sodu.

Kā ziņots, Eiropas čempionātā ņemtajās urīna analīzēs Balčūnaites organismā tika konstatēts paaugstināts vīrišķā hormona testosterona līmenis un epitestosterona pēdas, kas varētu norādīt uz aizliegto vielu lietošanu.

Sportiste un viņas advokāts Aivars Žilvinsks uzskatīja, ka sods nav pamatots, tāpēc tika iesniegta apelācija CAS.

Tomēr pirmdien Lietuvas Vieglatlētikas federācija (LAF) pavēstīja, ka CAS ir lēmusi par sliktu sportistei.

Kā ziņots, aizpagājušā gada novembrī LAF sportistei piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, bet pēc tam decembrī LAF nepietiekamu pierādījumu dēļ nolēma pagaidām nesodīt sportisti.

Arī pati Balčūnaite visu izmeklēšanas laiku uzsvēra, ka aizliegtās vielas nekad nav lietojusi.

Tomēr Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) noraidīja visus LAF iesniegtos Balčūnaites vainu mīkstinošos argumentus un sportistei oficiāli piešķīra divu gadu diskvalifikāciju.

Balčūnaites diskvalifikācija stājusies spēkā no 2010.gada 30.oktobra - dienas, kad viņa tika pieķerta dopinga lietošanā.

Tādējādi Balčūnaite sacensībās drīkstēs atgriezties tikai šī gada rudenī, kas viņai liegs dalību Londonas olimpiskajās spēlēs.

Kā ziņots, aizpagājušā gada Eiropas čempionātā Balčūnaite finišēja pēc divām stundām 31 minūtes un 14 sekundēm. Pirmo distances pusi lietuviete skrēja grupā ar 13 citām sportistēm, tomēr pēc 25.kilometra devās atrāvienā, izcīnot ļoti pārliecinošu uzvaru.

Jau vēstīts, ka Balčūnaitei atņemta Eiropas čempionātā izcīnītā zelta medaļa, kuru piešķīra krievietei Nailai Julamanovai. Viņa sacensībās finišēja otrajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!