Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas olimpiskās komandas dalībniekiem pirms Londonas olimpiskajām spēlēm būs jāparaksta īpaša saistību līguma forma par iekšējo kārtību, kas paredz arī filmētā un fotografētā materiāla neizplatīšanu publiski pieejamos avotos.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Einars Fogelis paskaidroja, ka tas saistīts ar preses un televīzijas tiesībām, kuras savā pasākumā pārvalda Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK). ''Arī iepriekšējās spēlēs ir bijusi ierobežota preses pārstāvju iekļūšana olimpiskajā ciematā, īpaši tā dzīvojamajā zonā. Ar to tiek aizsargātas arī sportistu un treneru privātās dzīves tiesības. Vienmēr būs ierobežota foto un uzfilmēto materiālu izplatīšana,'' sacīja Fogelis.

Ir īpaši noteikts, ko sportisti drīkst un nedrīkst. ''Savā privātajā fotoalbumā fotogrāfijas no olimpiskā ciemata sportisti, protams, drīkstēs ievietot, taču tādas nedrīkstēs izplatīt kādā no publiski pieejamiem interneta portāliem,'' norādīja amatpersona.

Fogelis pieļāva, ka nopietnu pārkāpumu gadījumā sods galvenokārt skars sportista vai trenera pārstāvēto nacionālo olimpisko komiteju un tās varētu būt finansiālas sankcijas. ''Tieši pateicoties SOK sponsoriem, delegācijām dzīvošana olimpiskajā ciematā ir par brīvu,'' uzsvēra LOK ģenerālsekretārs.

Lieli starptautiskie ģenerālsponsori finansiāli nodrošina ne tikai olimpiskā ciemata, bet visu olimpisko spēļu darbību. ''Arī telekompānijas, kas darbojas olimpiskajās spēlēs, maksā SOK milzīgu naudu par tiesībām sniegt translācijas un reportāžas, un par šo naudu starptautiskās federācijas, nacionālās federācijas un līdz ar to arī SOK dzīvo nākamo olimpisko ciklu,'' paskaidroja Fogelis.

Tomēr sportistiem Londonā būs arī privilēģijas. Katrs sportists uz sacensību sesiju, kurā paredzēts viņa starts, ar savas delegācijas vadītāja starpniecību varēs pieteikt divas biļetes radiem, draugiem vai jebkurām citām personām. Taču, iegādājoties šīs biļetes kasē, pircējam būs jāmaksā par tām noteiktā cena. Tas attiecināms uz visām sacensību sesijām, kur tiks pārdotas biļetes, izņemot peldēšanu, vingrošanu un treka riteņbraukšanu, kur drīkstēs rezervēt vienu biļeti.

Olimpiskās spēles Londonā risināsies no 27. jūlija līdz 12. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!