Foto: AFP/Scanpix
Etiopijas skrējējs Feisa Lilesa, kurš Rio olimpiskajā maratonā finišēja ar paceltām sakrustotām rokām, pēc šā žesta baidās atgriezties dzimtenē un meklē politisko patvērumu, ziņo ārzemju mediji.

Lilesa ar šo žestu paudis atbalstu oromo ciltij, kuras pārstāvis viņš ir. Pēdējā laikā protestos pret Etiopijas valdību bojā gājuši vairāk nekā 1000 šīs cilts pārstāvju, skaidro sportists. "Oromo ļaudis Etiopijā ir ļoti bīstamā situācijā, deviņu mēnešu laikā protestos bojā gājuši vairāk nekā 1000 cilvēku," Lilesu citē izdevums "The Guardian". "Viņi mani nogalinās. Man nav citas vīzas. Iespējams, es palikšu tepat. Ja man izdosies iegūt vīzu, es varēšu doties uz Ameriku."

"

Oromo ir mana cilts. Oromo cilvēki tagad protestē par savām tiesībām uz mieru, uz dzīvi," saka Lilesa, kurš uztraucas arī par savu ģimeni, sievu un diviem bērniem, jo vairāki viņa ģimenes locekļi jau esot apcietināti.

Dažu stundu laikā pūļa finansējuma kampaņā, lai palīdzētu Lilesam atrast jaunu dzīvesvietu, tika saziedoti gandrīz 40 tūkstoši dolāru.

Sportistiem olimpisko spēļu laikā ir aizliegts paust jebkādus politiskus paziņojumus, taču Lilesa varētu palikt nesodīts.

Etiopijas varas iestādes iepriekš ne reizi ir izpelnījušās nosodījumu par valsts lielākās etniskās grupas, oromo, diskrimināciju un cilvēktiesību pārkāpumiem attiecībā uz šīs cilts piederīgajiem. Oromo pieder gandrīz 25% no Etiopijas 100 miljonu iedzīvotājiem.

Asus oromo protestus ir izpelnījušies valdības plāni iekļaut valsts galvaspilsētas teritorijā apkārtējās zemes, jo tad viņiem būtu jāpamet iekoptās lauksaimniecības platības. Šā gada sākumā valdība no šiem plāniem atteicās, taču protesti gāja plašumā un Etiopijā izcēlās lielākie nemieri pēdējā desmitgadē.

Etiopijas varas iestādes gan ir paziņojušas, ka olimpiskajam vicečempionam nav jābaidās atgriezties mājās. Valsts komunikāciju ministrs uzsvēris, ka Lilesa esot "nacionālais varonis" un viņam "nevajadzētu uztraukties" par savu atgriešanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!