Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Olimpiskajās spēlēs jau gadiem ir tradīcija – mainīties nozīmītēm. Katras valsts delegācijas saviem dalībniekiem izsniedz nozīmītes, lai ar tām mainītos un iegūtu citu valstu olimpiskās nozīmītes. Maiņai ir ne tikai kolekcionēšanas nozīme, bet galvenais akcents ir sociāla loma, jo tādā veidā sportisti vairāk iepazīst viens otru un komunicē arī pēc olimpiskajām spēlēm.

Pirmās nozīmītes esot bijušas arī pirmajās mūsdienu olimpiskajās spēlēs 1896. gadā Atēnās. Gadu gaitā nozīmīšu maiņa kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu "olimpiskajā programmā". Lai gan mūsdienās nozīmīšu kolekcionēšana šķietami vairs nav tik populāra, tomēr tieši olimpiskajās spēlēs pat pasaules lielākās zvaigznes ar azartu iesaistās nozīmīšu maiņā.

Kopš 1988. gada viens no Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) ģenerālsponsoriem "Coca Cola" pat atvēris olimpiskajos objektos īpašo nozīmīšu maiņas punktu, kas kopš tā laika darbojies praktiski visās olimpiskajās spēlēs.

Ar olimpisko nozīmīšu kolekcionēšanu aizraujas ne tikai olimpisko spēļu dalībnieki (sportisti, treneri, komandu pārstāvji, žurnālisti, utt.), bet arī vienkārši līdzjutēji. Piemēram, kādam vīram ASV, Virdžīnijas štatā, 20 gadu laikā izdevies sakrāt vairāk nekā 5000 olimpisko nozīmīšu no visas pasaules.

Lai gan ir Covid-19 laiks un Tokijas olimpiskajās spēlēs ir dažādi ierobežojumi, tas nav atturējis klātesošos no nozīmīšu maiņas un kolekcionēšanas. Latvijas pieccīņnieks Pāvels Švecovs pirms sarunas ar žurnālistiem no kakla noņēma savu akreditācijas karti, kas pamatīgi apkarināta ar dažādu valstu nozīmītēm. Tomēr Švecovs nav rekordists Latvijas delegācijā.

"Nē, es neesmu pirmajā vietā Latvijas delegācijā. Fizioterapeits Agris Potašs ir rekordists. Viņam ir laikam ap 150. Visas valstis viņam vēl nav, bet varbūt līdz olimpisko spēļu noslēgumam paspēs. Šeit visi gandrīz mainās ar nozīmītēm. Citi gaida, kad pie viņa pienāks, bet es pats eju klāt. Esmu samainījies ar daudziem pieccīņniekiem, jo mēs kā viena ģimene esam. Ar sporta slavenībām gan nav sanācis samainīties," saka Švecovs.

Kā sacīja Latvijas olimpiskās delegācijas preses sekretāre Marita Vilciņa, Latvijas sportisti iesaistoties nozīmīšu mainīšanā, bet tieši Potašs un Švecovs esot aktīvākie.

Kuriozi pie nozīmītes ticis šķēpmetējs Gatis Čakšs, kurš nav iesaistījies šajā trakumā. "Es neesmu aktīvs nozīmīšu mainītājs. Man ir viena nozīmīte. Ja ieskatīsies, tad var manīt, ka tai ir Latvijas nozīmītes aizmugure (stiprinājums). Braucot autobusā, nejauši uzsēdos uz poļu nozīmītes, tā iedūrās "mīkstumos" un paņēmu – viena vismaz būs."

Pirms pieciem gadiem Rio kurioza situācija gadījās Latvijas vieglatlētei Guntai Latiševai-Čudarei un vieglatlētikas trenerim Edvīnam Krūmam, kuri apmainījušies nozīmītēm ar slavenajām ASV tenisistēm māsām Serēnu un Venusu Viljamsām, taču nav viņas atpazinuši.

Latiševu-Čudari un Krūmu olimpiskajā ciematā netālu no ēdnīcas uzrunājušas divas sportistes, vēloties apmainīties ar nozīmītēm, kas ir izplatīta lieta olimpisko spēļu laikā. Latvijas pārstāvji atsaukušies lūgumam un labprāt apmainījušies. Pēc maiņas viņi sākuši pētīt nozīmīti un ieraudzījuši, ka uz tās ir rakstīts "USA Tennis Rio de Janeiro". Tikai tad abi sapratuši, ka nozīmītes saņēmuši no māsām Viljamsām, kuras jau bija devušās tālāk.

Māsas Viljamsas iecienījušas Latvijas nozīmītes, jo vēlāk no viņām nozīmīti saņēmis Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) vadītājs Einārs Fogelis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!