Foto: AFP/Scanpix
XXXI olimpisko spēļu peldēšanas sacensību pirmajā dienā Riodežaneiro laboti trīs pasaules rekordi.

Austrālijas peldētājas māsas Keita un Bronte Kempbelas, kā arī Emma Makkīena un Britānija Emslija, Riodežaneiro olimpisko spēļu (OS) 4x100 metru brīvā stila stafetes finālā laboja pasaules rekordu, kļūstot par čempionēm.

Austrālietes savu peldējumu veica trīs minūtēs un 30,65 sekundēs, sev piederošo rekordu labojot par 0,33 sekundēm. Sudraba godalgas izcīnīja ASV, kas atpalika par 1,24 sekundēm, bet trešās palika kanādietes, kuras bija vēl sekundi lēnākas.

Līdz otrajai stafetes maiņai vadībā bija ASV peldētājas, tomēr māsas Kempbelas savus posmus veica nevainojami un nodrošināja Austrālijai zelta medaļas.

Iepriekšējo rekordu austrālietes uzstādīja pirms diviem gadiem, bet toreiz Brontes Kempbelas vietā peldēja Melānija Šlangere.

Keita Kempbela un Elmslija par olimpiskajām čempionēm šajā disciplīnā kļuva arī pirms četriem gadiem Londonā, toreiz labojot olimpisko rekordu. Austrālijas peldētājas šajā distancē uzvarējušas trijās no pēdējām četrām olimpiskajām spēlēm.

Savukārt Ungārijas peldētāja Katinka Hosu sestdien Riodežaneiro olimpisko spēļu 400 metru kompleksā peldējuma finālā laboja pasaules rekordu, tādējādi kļūstot par čempioni. Hosu distanci peldēja četrās minūtēs un 26,36 sekundēs, par 2,07 sekundēm labojot 2012.gada olimpisko spēļu finālā ķīnietes Šiveņas Je iespēto.

Sestdien finālā 4,79 sekundes no Hosu atpalika otrās vietas ieguvēja amerikāniete Maja Dirado, bet bronzu izcīnīja Mireija Belmonte no Spānijas, kura ungārietei zaudēja 6,03 sekundes.

Hosu, kura iemantojusi "Dzelzs lēdijas" iesauku, pirmo reizi karjerā tika pie olimpisko spēļu medaļas, bet pirms četriem gadiem viņa šajā distancē palika aiz goda pjedestāla. Ungāriete 400 metros kompleksajā peldējumā izcīnījusi trīs pasaules čempiones titulus, bet uz pusi īsākā distancē viņai divas zelta godalgas

Tikmēr Lielbritānijas peldētājs Edams Pītijs priekšsacīkstēs laboja sev piederošo pasaules rekordu 100 metru brasa distancē. Pītijs finišu sasniedza pēc 57,55 sekundēm, par 0,37 sekundēm labojot pērn aprīlī sacensībās Londonā uzrādīto rezultātu.

Tāpat sestdien krita olimpiskais rekords 100 metros tauriņstilā, ko pusfinālā laboja zviedriete Sāra Šēstrema, kura savu peldējumu veica 55,84 sekundēs.

Savukārt Japānas peldētājs Kosuke Hagino sestdien kļuva par olimpisko čempionu 400 metru kompleksajā peldējumā, bet tikpat garā distancē brīvajā stilā uzvarēja austrālietis Meks Hortons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!