Foto: DELFI
Latvijas burātāja Ketija Birzule Rio olimpiskajās spēlēs startē ar Latvijas karogu sirsniņas veidā pie labās acs, tādējādi norādot uz savu patriotismu, bet sacensībās cenšas gūt nenovērtējamu pieredzi, būdama tikai 17 gadus veca.

Latvijas olimpiskās komandas jaunākā dalībniece Rio startē vindsērfinga RS:X klasē. Pēc pirmajā dienā veiktajiem trīs braucieniem Birzule ieņem 24. vietu 26 sportistu konkurencē. Pirmā brauciena pirmajos kontrolpunktos viņa atradās pat 17. vietā, bet sacensību turpinājums bija neveiksmīgāks.

"Pirmais brauciens bija uz tādas stresa bāzes, bet sanāca labi. Lēnām sāku aprast, saprast. Pēc katra brauciena pagarināja distanci, tāpēc varbūt nākamie nebija tik veiksmīgi," portālam "Delfi" teica Birzule. "Kopumā sacensību akvatorija ir sarežģīta, grūta, jāspēj nolasīt straume, vējš. Jāpārzina akvatorijs jeb jābrauc ar atvērtām acīm. Apmēram esmu sapratusi, kas jādara. Man ir treneri, kas dod padomus. Ir sarežģīti, bet interesanti sarežģīti."

Birzule dalību olimpiskajās spēlēs ieguva pēc kvalifikācijā izcīnīto kvotu pārdales. Rio olimpiskajās spēlēs viņas laivu klasē startē tikai 26 sportistes, tāpēc latvietei ir reta iespēja jau 17 gadu vecumā sacensties ar pasaules labākajām burātājām. "Tā ir pieredze, ko nevar ne nopirkt, ne izīrēt. To var iegūt tikai izcīnoties līdz šejienei, kur atrodos."

"Sākumā īsti nebija stresa, bet apmēram 20 sekundes pirms pirmā starta sajutu tādu uzplūdumu, satraukumu, ka elpa aizrāvās, pulss paaugstinājās. Tad tikai sapratu, ka tas ir pa īstam, nevis sapnis," par sacensību emocionālo pusi tādā jaunībā teica Birzule. "Pēc pirmā starta sapratu, ka tas ir tas pats vējš, tas pats ūdens, nekas nav mainījies (salīdzinot ar citām sacensībām). Te ir tas pats, ko visu laiku jau daru. Līdz ar to izslēdzās tas stress, sapratu, ka jābrauc un jādara savs darbs."

Nākamajās sacensību dienās Birzule cer kādā braucienā finišēt augstāk. Pati sportiste cer, ka kādā no braucieniem paveiksies un izdosies iekļūt starp 20 labākajām. "Ja spēki neizsīks," piebilst jaunā sportiste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!