Foto: LETA

Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) prezidents Kaspars Pone neizprot, kādēļ sacelta ažiotāža par peldētājas Aļonas Ribakovs trenera Germana Jakubovska neatbraukšanu uz Rio, tomēr nemācēja izskaidrot, kādēļ viņš Rio atrodas trenera statusā.

Atgādinām, ka Ribakova Rio olimpiskajās spēlēs laboja Latvijas rekordu 200 metros brasā, bet kopvērtējumā ieņēma 27. vietu 29 sportistu konkurencē. Rio sportiste startēja bez sava trenera Jakubovska, kurš gan bija iekļauts Latvijas olimpiskajā delegācijā, bet uz Rio neatbrauca. Atrodoties Latvijā, Jakubovskis paudis viedokli, ka neizprot Peldēšanas federācijas prezidenta došanos uz Rio trenera vietā. Neskaidrība par Ribakovas trenera palikšanu Latvijā likusi arī Izglītības un zinātnes ministrijai pieprasīt skaidrojumu no Latvijas Olimpiskās komitejas šajā jautājumā.

Pone tomēr noliedz, ka atbraucis Jakubovska vietā. Viņš sarunā ar portālu "Delfi" stāstīja, ka LPF deleģējusi uz Rio piecus cilvēkus – viņu, Jakubovski, Ribakovu, peldētāju Uvi Kalniņu un viņa treneri Deivu Kolinsu. "Šos dalībniekus apstiprināja LOK izpildkomiteja, bet tālāk jau ir LOK atbildība, kā un kur šie cilvēki nokļūst. Pēc šī lēmuma nekas no LPF nav atkarīgs."

Pone vēl pirms olimpiskajām spēlēm sazinājies ar LOK prezidentu Aldoni Vrubļevski, kurš apliecinājis, ka Jakubovskim tiks meklēta lidmašīnas biļete un kārtota izdevīgākā nokļūšana Rio.

Par trenera neatbraukšanu LPF prezidents uzzinājis tikai Rio dažas dienas pirms Ribakovas starta. "Ja jau trenera te nav, tad bija acīmredzot kādi objektīvi apstākļi, kādēļ viņa nav."

LPF prezidents norāda, ka Ribakovai olimpiskajās spēlēs tika nodrošināts viss nepieciešamais, arī augsta līmeņa treneris, jo pēc LPF lūguma šos pienākumus uzņēmās Kalniņa treneris Kolinss. "Varbūt tas pat uzlaboja viņas rezultātu. Jau pirms olimpiskajām spēlēm bija skaidrs, ka Ribakova nevar pretendēt uz augstām vietām, tāpēc nav saprotams, kādēļ tāda ažiotāža par viena trenera neatbraukšanu."

"Runa ir par treneri, kura sportiste nekad nav izpildījusi olimpisko normatīvu, pat B normatīvu un kura pat ar Latvijas rekordu ieņem priekšpēdējo vietu. No šī viedokļa trenera atrašanās Rio nebija prioritāte," piebilst Pone.

LPF prezidents Rio uzturas tikai kā treneris, nevis prezidents, un šo misēkli nemāk izskaidrot. Pēc Pones teiktā, viņam iedota trenera akreditācija, nevis "team leader", līdz ar to viņš Rio nevarot pildīt savus pienākumus. Piemēram, viņš tikai ar paziņu un LOK amatpersonu palīdzību tiek zonās, kurās treneri netiek, lai veiktu sarunas par sporta veida attīstību Latvijā.

Pēc LOK noteikumiem, katra sporta veida federācija nosaka, kādā statusā katra persona brauc uz olimpiskajām spēlēm. Ja ir mainīts Pones akreditācijas statuss, tad šajā gadījumā to varēja veikt tikai LOK pēc LPF lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!