Foto: AFP/Scanpix
Londonas olimpisko spēļu pirmajā dienā starti paredzēti uzreiz pieciem Latvijas sportistiem.

Plkst.12 pēc Latvijas laika tiks dots starts grupas braucienam šosejas riteņbraukšanā, kurā piedalīsies Aleksejs Saramotins.

Sportisti veiks 250 kilometrus garu distanci.

Saramotina dalību Olimpiādē Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF) apstiprināja jūnija beigās. Līdzīgi kā pirms četriem gadiem, Saramotins par vienīgo Latvijai piešķirto ceļazīmi cīnījās ar Gati Smukuli. Ja dalībai Pekinas spēlēs tika izvēlēts Smukulis, tad šoreiz LRF izvēle krita par labu Saramotinam.

Savukārt pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Ruslans Sorokins, kuri izlikti ar 16.numuru, D apakšgrupas pirmajā cīņā plkst.13 tiksies ar poļiem Gregoršu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuriem Londonā piešķirts devītais numurs.

Otrā cīņa latviešiem paredzēta pirmdien, kad pretiniekos būs ar 21.numuru izliktie Grants Goldšmids/Frīdoms Čiva no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR), bet D grupas pēdējo cīņu Samoilovs/Sorokins aizvadīs trešdien, kad spēkosies ar amerikāņiem Džeikobu Gibu un Šonu Rozentālu, kuri izlikti ar ceturto numuru.

Tikmēr Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš, kuri izlikti ar 17.numuru, E apakšgrupas pirmās kārtas cīņā svētdien samēros spēkus ar vāciešiem Kaju Matisiku/Jonatanu Erdmanu, kuriem turnīrā ticis astotais numurs. Otro maču Latvijas duets aizvadīs otrdien, kad pretiniekos būs ar 20.numuru izliktie Igors Ernandess un Hesuss Viljafans no Venecuēlas, bet E grupas trešajā mačā Pļaviņš/Šmēdiņš ceturtdien tiksies ar Ričardu Šuilu/Reineru Numerdoru no Nīderlandes, kuri Londonā būs izlikti ar 17.numuru.

Pēc grupu turnīra izslēgšanas cīņām kvalificēsies 16 pāri - katras grupas spēcīgākās divas komandas un divi labākie pāri no tiem, kas paliks trešajā vietā, bet tiem piepulcēsies vēl divi trešajā vietā palikušie pāri, kuri savā starpā aizvadīs papildus izslēgšanas kārtu.

Kvalifikācijas sacensības pludmales volejbolā ilgs sešas dienas, bet kopumā "bīčisti" sacentīsies līdz pat 9.augustam.

Tāpat plkst.13 tiks dots starts kvalifikācijas sacensībām vingrošanas daudzcīņā, kurās startēs Dmitrijs Trefilovs.

Finālsacensībām daudzcīņā kvalificēsies 24 labākie sportisti, bet individuālajās disciplīnās finālā iekļūs astoņu labāko rezultātu īpašnieki. Finālos varēs startēt ne vairāk kā divi vienas valsts pārstāvji.

Trefilova izredzes iekļūt daudzcīņas finālā vērtējamas kā minimālas, bet vislielāko uzsvaru sportists liek uz iekļūšanu finālā vingrojumos uz zirga.

Daudzcīņas fināls notiks nākamajā trešdienā, bet vingrojumos uz zirga finālsacensības tiks aizvadītas nākamajā svētdienā.

Visbeidzot, plkst.18 galda tenisa turnīra pirmās kārtas maču aizvadīs Matīss Burģis, kurš spēkosies ar kanādieti Pjēru-Liku Insu.

Insam sacensības bija plānots sākt no priekšsacīkšu kārtas, tomēr izlozē noskaidrojās, ka tā viņam būs brīva, bet Burģim jau automātiski bija plānots piedalīties pirmajā kārtā.

Olimpisko spēļu turnīrā 22 gadus vecais Burģis izlikts ar 45.numuru, bet Insam ticis 62.numurs. Savukārt pasaules galda tenisa rangā pašlaik Burģis atrodas 106.vietā, bet Inss ieņem 305.vietu.

Otrajā kārtā šī dueļa uzvarētājs sacentīsies ar krievu Alekseju Smirnovu, kurš izlikts ar 24.numuru, bet trešajā kārtā veiksminieku sagaida mačs ar Honkongas galda tenisistu Tiaņji Dzjanu, kuram sacensībās ticis 11.numurs.

Otrās kārtas cīņas sagaidāmas svētdien, bet trešā un ceturtā kārta, kas jau būs astotdaļfināls, risināsies pirmdien.

Kā ziņots, Burģis ir pirmais Baltijas valstīs dzimušais galda tenisists vīriešu konkurencē, kurš spējis kvalificēties olimpiskajām spēlēm, un viņš cer sacensībās izcīnīt vismaz vienu uzvaru.

24 stundu režīmā līdzjutējiem notikumus Olimpiādē būs iespējams vērot arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāla pārraidēs.

Latvijas Londonas Olimpiādes pieteikumā ir 46 sportisti, bet uz starta stāsies ne vairāk kā 45 no viņiem, jo Latvijas rekordistam 100 metru sprintā Ronaldam Arājam jūnija beigās tika veikta pārrautās Ahileja cīpslas operācija un viņš nav gatavs startiem.

Pirmo reizi vasaras olimpiskajās spēlēs Latvija pārstāvēta galda tenisā, kā arī cīņā un BMX sportā sievietēm.

Līdz šim visās iepriekšējās vasaras olimpiādēs, kurās pēc neatkarības atjaunošanas startējusi Latvijas delegācija, tā spējusi izcīnīt medaļas - 1992.gadā Barselonā Latvijas sportisti izcīnīja divus sudrabus un vienu bronzu, Atlantā Ivans Klementjevs izcīnīja sudraba medaļu, Sidnejā Latvijas kontā pa vienai zelta, sudraba un bronzas medaļai, Atēnās - četri sudrabi, bet Pekinā atkal tika savākts pilns medaļu komplekts.

Londona ir pirmā pilsēta, kurā vasaras olimpiskās spēles notikušas trīs reizes - iepriekš tās Lielbritānijas galvaspilsētā risinājās arī 1908. un 1948.gadā.

Par medaļām Londonā līdz 12.augustam cīnīsies aptuveni 10 500 sportisti, kuri sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!