Foto: AP/Scanpix
Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) skrējēja Oskara Pistoriusa, kuram ir amputētas abas kājas un kurš skriešanai izmanto īpašas protēzes, treneris sešus mēnešus nav zinājis, ka viņa audzēknim nav kāju.

Kā ziņots, Pistoriusam abas kājas tika amputētas 11 mēnešu vecumā, jo viņš piedzima bez apakšstilba kauliem.

Viņš kļuva par pirmo sportistu ar amputētām kājām, kurš piedalījies pasaules čempionātā kopā ar netraumētiem sportistiem. Tāpat Pistoriuss kļuvis par pirmo atlētu ar amputētām abām kājām, kurš piedalījies vasaras olimpiskajās spēlēs.

Pistoriusa treneris Dženijs Brukss, kurš viņu apmāca jau vairāk nekā dekādi, norāda, ka par skrējēja protēzēm uzzinājis vairākus mēnešus pēc treniņu sākšanas.

"Viņš darīja to pašu, ko pārējie pusaugu sportisti, un ne reizi nesūdzējās," atklāja sportista treneris. "Treniņus uzsākām ziemā, tāpēc visiem atlētiem kājās bija bikses un par Pistoriusa protēzēm es neko pat nenojautu."

Slavenā skrējēja dzīvesstāstu Brukss uzzinājis brīdī, kad jaunais sportists norādījis, ka nevar veikt visus tos pašus vingrinājumus, ko pārējie treniņu biedri. Treneris, uzzinot par protēzēm, bijis pārsteigts.

Kā ziņots, Pistoriuss spēja sasniegt Londonas olimpisko spēļu 400 metru skrējiena pusfinālu. Savā priekšsacīkšu skrējienā Pistoriuss distanci veica 45,44 sekundēs, ieņemot otro vietu un automātiski kvalificējoties pusfinālam, tomēr finālskrējienu 25 gadus vecajam sportistam neizdevās sasniegt, pusfināla sacensībās ar rezultātu 46,54 sekundes ierindojoties astotajā vietā.

"Viņa starts Olimpiādē jau ir milzu sasniegums," iepriekš norādījis sportista treneris, uzsverot, ka skrējienā izmantotās protēzes Pistoriusam nedod nekādas priekšrocības, turklāt viņa muskuļiem jādarbojas vairāk nekā citu sportistu kājām.

DĀR skrējējs uz starta dosies arī olimpiskajā 4x400 metru stafetē, kuras priekšskrējieni tiks aizvadīti ceturtdien, bet finālskrējiens notiks dienu vēlāk.

Pistoriuss piedalīsies arī paraolimpiskajās spēlēs Londonā, kur viņš startēs 100, 200 un 400 metru skrējienos, kā arī 4x100 metru stafetē. Skrējējam pieder paraolimpiskie pasaules rekordi 100, 200 un 400 metru distancē.

Londonas olimpiskās spēles ilgs līdz 12.augustam. Četrgades prestižākajā sporta pasākumā aptuveni 10 500 sportistu sadalīs 302 godalgu komplektus 36 sporta veidos. Savukārt paraolimpiskās spēlēs Londonā risināsies no 29.augusta līdz 9.septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!