Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs pēc iekļūšanas Tokijas olimpisko spēļu pusfinālā neslēpa, ka ir liels sagurums pēc cīņas lielajā svelmē, bet pirms olimpiskajām spēlēm par iekļūšanu pusfinālā varēja tikai sapņot.

Pļaviņš/Točs olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā ar 2-0 (21:16, 21:19) pārspēja spēcīgo Brazīlijas duetu Alisonu Ceruti un Alvaru Filju, sasniedzot pusfinālu. Pļaviņa/Toča pretinieki pusfinālā būs Anderss Mols un Kristians Serums no Norvēģijas, kuri ceturtdaļfinālā ar rezultātu 2-0 (20:17, 21:19) pārspēja Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) volejbolistus Iļju Lešukovu un Konstantīnu Semjonovu.

"Jūtos "izpumpēts". Te ir nenormāls karstums no rīta. Šodien bija visspilgtākā saule, kas mums gadījusies. Liels mitrums. Labi, ka uzvarējām divos setos. Ja būtu trešais, nevar vēl zināt, kā būtu," par apstākļiem laukumā sacīja Točs. "Mēs tik agri pat nebijām trenējušies. Te pulksten 10 ir lielākais "cepiens". Paldies fizioterapeitam Agrim Potašam, kurš sagādā aukstu ūdeni, ledu. Tas dod to mazumiņu svaiguma. Izturējām, bet zinājām, ka Alsionam ar saviem 110-120 kg ir vēl grūtāk. Brazīliešiem bija kļūdas, ko mēs izmantojām. Alisons pagura. Mēs nosargājām aizsardzību, viņu serves."

Tokijas pusfinālā spēlēs arī dāmu duets Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, tāpēc Točs ar smaidu piebilda, ka Latvija ir maza valsts, bet pludmales volejbola lielvalsts.

"Viņš (Alisons) sita autā, kas bieži negadās. Kad viņš "nosēdās", tas deva to pārliecību. Jā, mums arī bija kļūdas, bet mums bija pārliecība – ja "spiedīsim" uz viņu, tad viņš atdos, un tā arī notika. Otrajā setā nedrīkstējām pieļaut, ka būs 21:19, vajadzēja būt 21:17," uzskata Pļaviņš, kurš piebilst, ka pirmo reizi pārspējuši Alisonu, kad viņš spēlē duetā ar Alvaru Filju.

Točs uzsvēra, ka viņam ērtāk, labāk un mierīgāk spēlēt pret kādu izcilu sportistu, piemēram, Alisonu, nevis pret kādu mazāk zināmu pāri.

Pļaviņš norādīja uz spēļu grafika parocīgumu. Brazīlijas duets pirms tam 1/8 finālā uzvarēja meksikāņus Hosē Gastonu Gaksiolu un Hosē Luisu Rubio, kuriem apakšgrupas cīņā zaudēja latvieši. Brazīlieši spēli pret meksikāņiem aizvadīja vakarā, kad nebija lielā svelme, un šajā mačā Alisons bijis neapturams.

"Tagad bija karsts, Alisons pirmais nogura. Ja spēlētu citā laikā, citā dienā – nezinu vēl, kā būtu. Ceturtdaļfināla komandas rangā ir daudz augstāk par mums. Visam, kas sakrita, tā bija jābūt, lai būtu tur, kur esam," saka Pļaviņš.

Tokijas olimpisko spēļu astotdaļfinālā Pļaviņš/Točs uzvarēja brazīliešus Evandru Oliveiru un Bruno Šmitu. Pēc šīs uzvaras Točs atklāja, ka taktika bijusi ļoti vienkārša – "man vajadzēja tikai lēkt blokā un biedēt, lai viņi sit uz Pļaviņu". Latvijas duets atzīst, ka arī ceturtdaļfinālā praktiski bijusi līdzīga taktika.

"Zinājām, ka Alisons sit gan uz vienu, gan otru pusi. Uzdevums bija noturēt to vienu pusi un neraustīties, lai viņš nesajūt, ka var gan tur, gan tur iet. Lai zina, ka tur (viens ceļš) ir ciet. Tad, kad viņš mēģināja pārbaudīt, tad sanāca bloks. Ļoti labi. Tad viņš sita pa mani. Kad nesanāca, tad izsita autā. Jā, bija daži sitieni pa mani, bet izsita arī autā," skaidro Pļaviņš.

Pļaviņam un Točam pirms Tokijas bijusi atšķirīga gatavošanās. Treniņus smiltīs aizvadījuši kopā, bet individuālos fiziskos – atsevišķi. Tagad abi sportisti atklāj, ka izstrādātais plāns izdevies par visiem 100%.

"Pēdējo mēnesi vienkārši "pašījām". Dzīvojām pludmalē, paēdām, trenējāmies. Nekādi tusiņi, nekādas dzimšanas dienas, nekādas kāzu jubilejas. Vienkārši maucām uz priekšu," smago gatavošanos atklāj Točs.

"Edgaram ārpus pludmales ir savs plāns, man ir savs. Esmu priecīgs, ka apkārtējie mums noticēja, kad bijām bedrē, zaudējām un nebijām formā, un ļāva startēt pēc sava plāna. Tas viennozīmīgi nostrādāja. Ja mums kāds pirms olimpiādes teiktu, ka spēlēsim pusfinālā, tad neticētu. Riktīgi liels paldies, ka ticēja mums, ka sezonas vidū neveica nekādas pārmaiņas. Teicām, ka vajag mieru un laiku. Tagad "atnācām atpakaļ" un esam pusfinālā," uz labo sagatavošanās posmu norāda Pļaviņš.

Točs uz jautājumu, vai pirms olimpiskajām spēlēm domājis par pusfinālu, ar smaidu sejā saka: "Varbūt kādā humora šovā to varēja teikt."

"Sapņot var viss kaut ko. Es varbūt sapņoju, ka braukšu ar "Bentley" un dzīvošu Maiami. Stress te ir visu laiku, varbūt nedaudz lielāks (nekā citos turnīros). Ja nav stresa, tas nav labi. Ja pa daudz stresa – tas arī ir slikti. Pagaidām peldam tālāk. Olimpiskās spēles ir olimpiskās spēles. Mārtiņš man palīdz, es palīdzu viņam. Akurāti runājām, kas jāizdara, nav lieku vārdu, strādājam un darām," uzvaras formulu atklāj Točs

Pļaviņam šis būs otrais olimpiskais pusfināls karjerā. Pirms deviņiem gadiem Londonā Pļaviņš pārī ar Jāni Šmēdiņu izcīnīja olimpiskās bronzas medaļas. Pļaviņš labi atceras pusfinālu, kurā ar 0-2 (15:21, 20:22) zaudēja Alisonam un Emanuelam. Toreiz Latvijas duets izvēlējies servēt pa Emanuelu, kuram tieši pusfinālā bijusi lielā diena. Pļaviņš atzīst, ka toreiz par vēlu mainījuši spēles stilu un tikai vēlāk izmēģinājuši laimi, servējot par Alisonu. Toreiz izglābties neizdevās pēc taktikas maiņas.

"Mācība ir tāda – ja esi izplānojis spēlēt uz vienu čali, bet viņam ir diena, tad pamēģini uzreiz otru. Jo varbūt viņam nav diena, lai gan ir labāks. Jāpamēģina gan viens, gan otrs, lai sajustu, kuram nav diena. Un tad otrajā setā jau jūt," atceras Pļaviņš.

Latvijas duetam pusfināls pret norvēģiem būs jāaizvada ceturtdienas, 5. augusta, vakarā pēc Tokijas laika (pēcpusdienā pēc Latvijas laika). Pļaviņš un Točs sagaida labu spēli, bet īpašu taktiku neplāno izstrādāt.

"Šajā sporta veidā pats trakākais, ja tu izdomā kaut ko pirms tam. Tu vari izdomāt plānu, kur servēt, un viss. Bet ko darīt – nē. Tas ir improvizācijas sporta veids. Lai laba spēle. Nevis, lai mūs "mazgā" vienkārši," saka Točs.

"Norvēģiem nav zaudējuma garša mutē," divdomīgi saka Pļaviņš.

Pēc Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnītās bronzas medaļas pie Latvijas "bīčistiem" viesojies tobrīd vēl jaunais norvēģis Mols. Pļaviņš tagad ar humoru saka, ka "tā bija ļoti liela kļūda, jo apskatieties, par ko viņi kļuvuši".

"Viņi ir lieliski, protams. Daudz progresējuši pēdējos gados, mums viņi patīk. Baigi forši, ka "bīčā" ir tādi sportisti, kā norvēģi, kā Alisons. Sportisti ar lielo burtu. Prieks, ka varu pret viņiem spēlēt. Protams, ka nenožēloju, ka viņi atbrauca toreiz. Ceru, ka uzaicinās atbildes vizītē," sacīja Pļaviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!