Foto: LETA

Latvijas spēcīgākā garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka lēmumu startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs pērn pieņēmusi ļoti sievišķīgi - pēkšņi izdomājusi, ka grib startēt, un tikai pēc tam domājusi par iespējamām sekām, izteicās sportiste.

Prokopčuka līdz šim piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs, bet iepriekšējo reizi to darīja pirms 12 gadiem Atēnās. Ja toreiz viņa vēl skrēja stadionā, tagad sportiste, kura septembrī kļūs 40 gadus veca, veiks maratonu.

"Gatavības līmenis būs redzams startā, bet pašlaik trenējamies un darām visu, ko esam ieplānojuši. Jā, ir zināmi momenti, ar ko rēķināmies, bet kopumā viss notiek ierastajā režīmā," pastāstīja sportiste, atklājot, ka lēmumu par došanos uz Riodežaneiro pieņēmusi pērn. "Kā sieviete vienkārši pēkšņi gribēju to darīt. Tikai pēc tam domāju par potenciālo karstumu, kas tur var sagaidīt."

"Kaut olimpiskās spēles ir liels pasākums, lieli svētki, tās ir parastas sacensības, tikai ar lielāku atmosfēru," pauda Prokopčuka, kura uzsvēra, ka pašlaik nedomā, vai startēs arī pēc olimpiskajām spēlēm, jo visu savu uzmanību velta tieši nākamajam startam.

Prokopčuka pastāstīja, ka uz šīm sacensībām dosies tieši tāpat, kā ierasts, - piecas dienas pirms starta, kas šajā gadījumā būs 9.augusts. "Olimpiskajās spēlēs mērķis būs atdot sevi pilnībā un būt apmierinātai ar padarīto. Runāt par konkrētu rezultātu ir ļoti grūti, jo nezinām apstākļus, kādi tur būs."

Sieviešu maratonā olimpisko normatīvu šoreiz bija izpildījušas pat četras atlētes, tāpēc Anitai Kažemākai nāksies palikt rezervistes statusā. Kaut Prokopčuka pauda prieku, ka Latvijā ir vēl sportistes, kurām izdevies izpildīt normatīvu, viņa atzina, ka pārējām skrējējām rezultāti nav pārāk augsti.

"Jā, normatīvs nav pārāk augsts, bet tāpat nepieciešams trenēties, lai to izpildītu. Patīkami, ka maratons Latvijā attīstās, bet ceru, ka nākamajās olimpiskajās spēlēs mūsu sportistu rezultāti būs vēl augstāki," teica pieredzējusī sportiste.

Prokopčuka līdz šim piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs 5000 un 10 000 metru distancēs. Turpmākajās reizēs viņa no dalības olimpiskajos maratonos izvairījās, sakot, ka sacensību norises vietās ir pārāk karsts.

Iepriekšējo reizi Prokopčuka maratonu skrēja aprīlī, kad izcīnīja ceturto vietu Bostonā, finišu sasniedzot pēc divām stundām 32 minūtēm un 28 sekundēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!