Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas skrējēja Jeļena Prokopčuka Riodežaneiro vasaras olimpisko spēļu maratona sacensībās svētdien izcīnīja augsto 12. vietu.

Prokopčuka finišu sasniedza divās stundās 29 minūtēs un 32 sekundēs, kas bija par 5:28 minūtēm lēnāk nekā uzvarētājai Jenimai Jelagatai Sumgongai no Kenijas. Otra Latvijas skrējēja Ilona Marhele ieņēma 61. vietu (2:41:02), bet Ariana Hilborna ierindojās 106. pozīcijā (2:50:51).

Prokopčuka distanci iesāka piesardzīgi, bet ar katru nākamo kontrolpunktu viņa uzlaboja savu pozīciju. 25. kilometrā viņa bija 40. pozīcijā, taču pēc pieciem kilometriem Latvijas titulētā skrējēja pakāpās uz 22. pozīciju. Turpinājumā viņa apsteidza vēl vairākas sportistes, kas tobrīd devas 17. vietu. Pēc tam viņa vēl vairāk uzlaboja savu pozīciju un finišēja 12. vietā.

Prokopčuka olimpisko spēļu maratonā piedalījās pirmo reizi, bet savā karjerā viņa olimpiskajās spēlēs skrējusi 5000 un 10 000 metru distancēs.

Arī Marhele distances laikā pakāpeniski uzlaboja savu pozīciju. Distances sākumdaļā viņa bija 104. vietā, bet priekšpēdējā kontrolpunktā atradās 71. pozīcijā. Pēc tam viņa izvirzījās 61. vietā, ko nosargāja līdz finišam. Marhelei šī bija olimpiskā debija.

Savukārt Latvijas pilsonību ieguvusī Ariana Hilborna visu distanci veica ap 100. pozīciju, bet sacensību noslēgumā viņa bija 106. vietā

Par olimpisko čempioni kļuva kenijiete Jenima Jelagata Sumgonga, kuras rezultāts bija 2:24:04 stundas. Otrajā vietā ierindojās Bahreinas pārstāve Eunice Kirva, finišējot deviņas sekundes vēlāk, savukārt trešajā vietā ierindojās Etiopijas skrējēja Mare Dibaba (2:24:30). Sacensībās piedalījās 157 skrējējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!