Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien, 18. jūlijā, no amata atstādinājis sporta ministra vietnieku Juriju Nagornihu, kura vārds pieminēts dopinga skandāla neatkarīgās izmeklēšanas komisijas gala ziņojumā.

Saistībā ar aizdomām par masveida dopinga pārkāpumiem Krievijā pēc Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) lūguma maijā tika izveidota neatkarīgā izmeklēšanas komisija, kuru vadīja profesors un tiesību zinātņu speciālists Ričards Maklārens. Pirmdien, 18. jūlijā, šīs komisijas gala ziņojumā teikts, ka Krievijā valstiskā līmenī un ar valsts atbalstu veikta īpaša programma, kas aizstāvēja Krievijas sportistus un ļāva tiem izbēgt no sodiem par dopinga pārkāpumiem.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) liegt Krievijai dalību Rio olimpiskajās spēlēs, kurās dopinga pārkāpumu dēļ jau nedrīkst startēt Krievijas vieglatlēti. Par iespējamām soda sancijām SOK lems otrdien, 19. jūlijā.

Tikmēr Putins neigli pēc Maklārena paziņojuma pavēstīja, ka visas ziņojumā minētās personas, kuras iejauktas kādās nelikumīgās darbībās, uz izmeklēšanas laiku tiks atstādinātas no amata. Kā pirmais sodu saņēmis sporta ministra vietnieks Nagornihs, kurš Maklārena ziņojumā minēts kā dopinga krāpniecību uzraugošais cilvēks Krievijā. Savukārt pats Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko, bez kura zināšanas teorētiski Nagornihs nevarēja veikt nekādas darbības, savu amatu saglabājis.

"Lai pieņemtu galīgo lēmumu par attiecīgo amatpersonu atbildību, lūdzam WADA komisiju iesniegt daudz plašāku, objektīvu un uz faktiem balstītu informāciju, lai to varētu izmantot Krievijas tiesībsargājošās un izmeklēšanas iestādes, kuri savu darbu pabeigs un izdarīs visu, lai netiktu pārkāpti Krievijas likumi un starptautiskās saistības," aicina Krievijas prezidents.

Tāpat Putins savā paziņojumā nosodījis negodīgu cīņu sportā un uzsvēris, ka "dopingam nav vietas sportā". "Tas ir drauds veselībai un sportistu dzīvībām, godīgas sporta cīņas diskreditācija. Mēs mērķtiecīgi iznīcinām šo ļaunumu, pilnveidojam likumdošanu, atklāti sadarbojamies ar atbildīgajām starptautiskajām institūcijām un SOK, stingri ievērojam savus pienākumus."

Tomēr paziņojumā Krievijas prezidents netieši norāda, ka WADA un Maklārena ziņojums varētu būt vērsts tieši pret Krieviju kā valsti. "Šobrīd redzams bīstams piemērs, kā politika iejaucas sportā. Jā, iejaukšanās veidi mainījušies, bet būtība saglabājusies – padarīt sportu par ģeopolitisko jautājumu risinājuma ieroci, ar tā palīdzību izveidot negatīvu valsts un tautu tēlu."

"Olimpiskā kustība, kas spēlē milzīgu lomu visas cilvēces saliedēšanā, atkal var nonākt uz sabrukšanas robežas," brīdina Putins. "Krievijas sportistiem izvirzītās apsūdzības balstītas uz viena cilvēka liecībām. Cilvēka ar skandalozu reputāciju. 2012. gadā pret viņu bija ierosināta krimināllieta par antidopinga likumu pārkāpšanu. Tomēr savāktie pierādījumi bija nepietiekami un lietu izbeidza."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!