Foto: F64
Latvijas peldētāja Aļona Ribakova Rio olimpiskajām spēlēm bija labi sagatavojusies, arī sacensību vietā bijuši labi apstākļi un sajūta, tāpēc bijusi pārliecināta, ka beidzot izdosies labot Latvijas rekordu.

Ribakova 200 metros brasā distanci veica divās minūtēs un 30,82 sekundēs, par 1,98 sekundēm labojot personisko un valsts rekordu. Kopvērtējumā viņai gan tas deva 27. vietu 29 sportistu konkurencē.

"Protams, ka ļoti apmierināta. Te reāli vari sevi salīdzināt ar labākajiem peldētājiem. Manā distancē tikt pusfinālā vai vēl vairāk cīnīties par medaļām mums ir nereāli. Mans mērķis bija personiskais un Latvijas rekords, jo gandrīz četrus gadus stāvēju uz vietas. Četros gados laikam uzlaboju laiku tikai par 0,12 sekundēm, tāpēc tagad vairāk nekā apmierināta," pēc peldējuma teica 25 gadus vecā sportiste. "Jā, katru reizi, kad nopeldi labi, pie sevis padomā, ka varēji vēl labāk. Bet esmu baigi priecīga."

Vēl mēnesi pirms Rio olimpiādes peldētāja nav zinājusi, vai brauks uz Rio un nav pat trenējusies. "Jūlija sākumā vēl netrenējos, jo nezināju, vai braukšu. Bet tad daudz strādājām, daudz tieši uz izturību, lai distances beigās "nenomirtu". It kā labi jutos, bet vienmēr paliek kaut kāds 1%, ka kaut kas var neizdoties. Šoreiz par 99% biju pārliecināta, ka būs rekords."

Peldētāja atzina, ka distances gaitā labi sadalījusi spēkus un beigās nav bijis jāpeld "uz izdzīvošanu". Detalizētāk viņa vēl negribēja analizēt peldējumu, jo pati vēl nebija redzējusi statistiku.

Ribakova uz Rio devās laicīgi vēl pirms atklāšanas ceremonijas un aktīvi trenējās olimpiskajā parkā, īsti pat netiekot ārpus olimpiskajiem objektiem. Peldētāja atzina, ka Rio bijuši ļoti labi apstākļi, bet peldbaseini atšķiroties ar tikai peldētājiem zināmām niansēm.

"Teiktu, ka treniņos mums ar Uvi (Kalniņu) likās, ka šajā baseinā ūdens ir "smags". Vakar mums te bija smagi. Šodien no rīta aizgājām uz vienu baseinu, kādas 20 minūtes papeldējām. Tad bija vieglāk, jo to veicām, lai mums tas būtu kā fināls vakarā, jo vakaros peldējums ir labāks," mazās peldēšanas viltības atklāj Ribakova.

Pirms starta peldētājai bijis uztraukums, jo viņai šī ir olimpiskā debija. Uztraukums viņai parādījies dažas dienas pēc atklāšanas, bet pirms tam bijis miers. "Pēc atklāšanas ar katru dienu mazinājām slodzes, bet auga uztraukums. Neteikšu, ka pirms starta biju mierīga."

Ribakova ļāva noprast, ka, iespējams, šīs bija viņas vienīgās olimpiskās spēles karjerā. "Tagad atpūta. Manā gadījumā mēnesis vai varbūt pat vairāk, ja vispār turpināšu peldēt... Nē, turpināšu, bet jāsaprot, ka man ir jau 25 gadi, jādomā, ko darīt."

Ribakovu treniņos Rio konsultēja un palīdzēja Uvja Kalniņa treneris no Misūri Valsts universitātes Deivs Kolinss. Viņas personiskais treneris Germans Jakubovskis uz Rio nav atbraucis, ko sīkāk Ribakova nevēlējās komentēt. Peldētāja norādīja, lai žurnālisti skaidrojumus iegūst no Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) prezidenta Kaspara Pones.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!