Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš Rio olimpiskajās spēlēs startēs ar jaunu riteni un speciāli pielāgotu ķiveri, ko sarūpējusi viņa pārstāvētā komanda "Cannondale".

Skujiņš kopā ar Alekseju Saramotinu būs pirmie Latvijas olimpieši, kas startēs Rio olimpiskajās spēlēs. Abiem Latvijas riteņbraucējiem jau sestdien, 6. augustā, gaidāms smags 237,5 kilometrus garš brauciens Rio un tās apkārtnē, tāpēc piektdien viņi nevarēs doties Rio olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

Latvijas riteņbraucēji jau vairākas dienas trenējas Rio un labi iepazinuši trasi. "Protams, ka satiksme šiet ir tāda, kāda jau tā ir, bet trenēties var normāli. Diezgan korekti no organizatoru puses, vienmēr ir nodrošināta pavadošā mašīna, nav ne par ko jāuztraucas," saka Skujiņš, kurš gan trasi vēl nav braucis īstā Brazīlijas karstumā, jo Rio pēdējā nedēļā ir bijis silts, bet ne pārāk karsts. Startu un finišu neesam izbraukuši, bet tur nav tik sarežģīti. Trasē ir posmi, kur jāpievērš uzmanība. Fiziski visiem būs smagi, tas nozīmē tikai to, ka uzvarēs stiprākais."

Lai gan daudzi prognozē, ka smago distanci līdz galam varētu veikt kādi 30 riteņbraucēji, Skujiņš tam nepiekrīt. Pēc Latvijas sportista domām, finiša līniju varētu sasniegt kādi 80 riteņbraucēji, bet atstarpes starp finišētājiem varētu būt diezgan lielas. Pats Latvijas sportists nedomā tikai par finiša līnijas šķērsošanu, jo allaž izvirza sev kādu mērķi. "Sacensībās nekad nebraucu, lai tikai sasniegtu finišu. Vienmēr ir bijis mērķis," teica Skujiņš.

Pēc trases apskates Skujiņš jau iezīmējis vienu "kritisko punktu" – tas esot pēc 150. kilometra, kad sportisti pirmo reizi kāps "lielajā kalnā" 530 metrus virs jūras līmeņa. Šajā brīdī varēšot redzēt, kuri cīnās par medaļām, bet kuri centīsies finišēt.

Latvietis ir viens no sešiem "Cannondale" komandas pārstāvjiem, kuri piedalīsies Rio olimpiskajās spēlēs. Vienība speciāli visiem saviem olimpiešiem sagatavojusi jaunus riteņus olimpiskajam startam un īpaši pielāgotas ķiveres.

Latvijas riteņbraukšanas treneris Vitālijs Smirnovs kopā ar Skujiņu un Saramotinu izstrādājuši jau plānu grūtajam braucienam un centīsies to realizēt dzīvē. "Skaidrs, ka katrs par sevi nebrauks, nesitīsies un viens otru neķers. Esam te tikai divatā, tāpēc jācenšas kādam sasniegt labu rezultātu, nevis par katru cenu abiem finišēt," uzskata Skujiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!