Foto: AFP/Scanpix/LETA
Slovēnijas basketbola izlase otrdien ar pārliecinošu uzvaru pār Vācijas valstsvienību sasniedza Tokijas olimpisko spēļu pusfinālu.

Slovēnijas basketbola izlase pirmajā Tokijas spēļu ceturtdaļfināla mačā ar rezultātu 94:70 (25:14, 19:23, 22:17, 28:16) sagrāva Vācijas valstsvienību.

Slovēņi jau otrās ceturtdaļas sākumā bija attīstījuši 13 punktu lielu pārsvaru (27:14), deviņus punktus ātri gūstot Zoranam Dragičam. Vācijas izlase gan šo pirmo triecienu veiksmīgi pārvarēja. Ātrs izrāviens, kuru ar sarežģītu tālmetienu noslēdza Maodo Lo, ļāva pietuvoties līdz 29:26.

Pēc pirmā puslaika Slovēnijas izlase bija vadībā ar 44:37. Joprojām garām aizmetis nebija Dragičs (12 punkti, 5/5 metienos no spēles), savukārt otro spēli pēc kārtas klusāku pirmo puslaiku aizvadīja Luka Dončičs, kura kontā bija seši punkti, bet arī sešas rezultatīvas piespēles.

Otrā puslaika ievadā Slovēnijas izlase gan kolektīvi "salauza" pretiniekus. Dragičs uzreiz realizēja vēl vienu tālmetienu, Jaka Blažičs ar ļoti ciešu aizsardzību izprovocēja tehnisko piezīmi un pārkāpumu uzbrukumā, bet Dončičs ar piespēli pāri plecam izkārtoja Maikam Tobijam tālmetienu – rezultāts jau 56:42.

Ceturtdaļas izskaņā Dončičs divcīņā par bumbu dabūja no Nila Giffeja ar elkoni pa seju. Šī un pāris citas epizodes radīja ļoti emocionālas reakcijas no basketbolistiem. Taču katrs vāciešu atgūšanās mēģinājums apstājās pie deviņu vai desmit punktu deficīta, komandai neizmantojot arī Blažiča nesportisko piezīmi par agresīvu Dončiča aizstāvēšanu.

Pēdējās desmitminūtes laikā Dončičs un Klemens Prepeličs trāpīja pa tālmetienam viens pēc otra, panākot jau rezultātu 82:63, bet drīz vien Dragičs ar ļoti tālu trīspunktnieku pārsvaru padarīja izteikti graujošu (91:65). Slovēņi ar milzu sajūsmu varēja svinēt iekļūšanu nākamajā kārtā.

Dragičs uzvarētāju labā realizēja 11 no 13 metieniem no spēles, gūstot 27 punktus. Dončičs piebalsoja ar 20 punktiem, 11 rezultatīvām piespēlēm un astoņām atlēkušajām bumbām, bet Tobijs atkal izcēlās ar "double-double" – 13 punkti un 11 bumbas zem groziem.

Vācijas izlases rindās 11 punktus guva Lo, bet deviņus punktus un septiņas atlēkušās sakrāja Izaks Bonga.

Slovēnijas valstsvienība vēlāk otrdienas laikā noskaidroja, ka pusfinālā tiksies ar Francijas izlasi, kas mača izskaņā pieveica Itālijas basketbolistus. Otru pusfināla pāri veido ASV basketbolisti, kuri pārspēja Spāniju, un Austrālijas basketbolisti. Austrālijas vienība Luisa Skolas atvadu spēlē pieveica Argentīnas izlasi. Abas pusfināla spēles aizritēs ceturtdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!