Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir nosaukusi sportistus, kas 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs veidos pirmo vēsturē bēgļu izlasi.

Bēgļu olimpiskajā izlasē, kas spēļu atklāšanas ceremonijā ies un sacensībās startēs zem olimpiskā karoga, iekļauti 10 sportisti - seši vīrieši un četras sievietes, kas atlasīti no kopumā 43 atlētiem. Izlasi pavadīs 15 oficiālās personas.

"Šiem bēgļiem nav savu māju, nav komandas, karoga un himnas - mēs viņiem dosim mājas olimpiskajā ciematā kopā ar citiem pasaules sportistiem, viņu godināšanai tiks atskaņota olimpiskā himna un stadionā tiks pacelts olimpiskais karogs," norādīja SOK prezidents Tomass Bahs. "Lai tas kalpo par simbolu visiem bēgļiem šai pasaulē, un palīdz padarīt pasauli labāku pieaugošajās krīzes sajūtās. Lai tas ir signāls starptautiskajai sabiedrībai, ka bēgļi ir tādi pat cilvēki un viņi papildina mūsu sabiedrību. Viņi ir gatavi pierādīt pasaulei, ka ikviens var veltīt savu talantu, pieredzi un spējas sabiedrībai, neskatoties uz traģēdijām, ko viņi ir pieredzējuši."

Kā viens no pirmajiem bēgļu izlasē tika iekļautsa Sīrijā dzimušais un šobrīd Beļģijā dzīvojošais peldētājs Rami Anisa, kuram pievienojas trīs Dienvidsudānas vieglatlēti - Jihs Purs Bīls (startēs 800 metru skrējienā), Džeimss Njangs Čingidžeks (400 metri) un Paulo Amotuns Lokoro (1500 metri).

Maratonā startēs etiopietis Jomass Kinde, bet džudo - Kongo Demokrātiskās republikas sportists Popole Midenga.

No Dienvidsudānas nāk arī divas no četrām sportistēm - Andželīna Nada Lohalita startēs 1500 metru skrējienā, bet Roze Natinke Lokonjena - 800 metru distancē. Trešā bēgļu izlases sportiste ir džudiste Jolande Mukasa Mabija, kura 2013. gadā pameta Kongo Demokrātisko republiku un pieprasīja patvērumu Brazīlijā. Ceturtā ir 18 gadus vecā sīriete Jisra Mardini, kura patvērumu guvusi Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!